Már több tízezren szerepelnek az ukrán nacionalisták halállistáján

Már több tízezer, ukránellenesnek bélyegzett ember adatai szerepelnek az ukrán Mirotvorec nevű listázó honlapon – mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szombat reggel az M1 tévécsatornának adott interjújában.

A honlapon külföldi – közöttük magyar – politikusok, újságírók, kárpátaljai tisztviselők adatai szerepelnek.

mirotvorec_logo.jpg

A listázás elindítása visszavezethető a 2013-14-ben kezdődött ukrán politikai fordulathoz, az úgynevezett Önkéntesek Mozgalmához. Az utóbbi szervezetbe tartozók segítették az utcán tiltakozókat élelmiszerrel, meleg takarókkal, így szerepük és megítélésük rendkívül pozitív volt.

Amikor Oroszország nyíltan beavatkozott az ukrajnai eseményekbe, a szervezet tagjaitól indult a kezdeményezés, hogy készítsenek egy listázó honlapot, amelyen azok szerepelnek, akiket Ukrajna ellenségeinek tartanak – tette hozzá a szakember.

Mirotvorec ötlete az ukrán belügyminisztériumhoz köthető, a titkosszolgálat pedig felhasználja az adatokat – mondta Fedinec Csilla.

Nemzetközi nyomásra egyszer már majdnem bezárták a honlapot, de maga Porosenko elnök lépett közbe, így az jelenleg is üzemel.