Már senkit nem érdekel a CEU demonstráció – Online is csak harmincan követték a tüntetők titkos előadását 

A Pesti Srácok járt az Éppen Aktuális Világforradalom helyszínén, a Kossuth téren a CEU-s tüntetők egyetlen, magyarul is beszélő demonstrálójától megtudtuk, hogy az egyik titkos előadásukat – legalábbis nekünk nem engedték meg, hogy belehallgassunk – nem kevesebb, mint harmincan (H.A.R.M.I.N.C.A.N.!!!!) követték figyelemmel online, ami őket minden kétséget kizáró bizalommal töltötte el. Az internetet felrobbantó nézőszám is bizonyíték arra, hogy a CEU genderszakának Bécsbe költöztetése Jelenleg A Világ Legfontosabb Ügye.

Miközben Tamás Gáspár Miklós marxista filozófus egymillió tüntetőt vizionált, aközben már a CEU-s demonstrációk résztvevői is csak legyintenek a Soros magánegyeteme melletti kiálláson. Stefano Bottoni olasz-magyar nemzetiségű történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa összefoglalóan például azt írta Facebook-oldalán a tegnapi tüntetés után, hogy érdeklődés hiányában kár bármit is csinálni.

“Hol a piszkos fenébe volt az a sok-sok tízezer magyar diák”

– tette fel a kérdést Bottoni, miután megállapította, jó indulattal is csak 2-3 ezren vonultak, jelentős részük pedig CEU-sokból állt és a tüntetők nem is magyarul skandáltak, hanem angolul. Stefano Bottoni szerint néha az apró mozzanatok árulják el a lényeget, de kiderült az is, a keveseket érdeklő tüntetés létszáma szomorúvá tette a történészt. 

Stefano Bottoni Facebook-posztja:

Szombaton a CEU és a szabad oktatás mellett tüntetők tartottak a Fővám térről a Kossuth térig tartó felvonulást majd bejelentették, hogy a modern baloldali mozgalmak módszereit alapul véve okkupálják, azaz elfoglalják a Kossuth teret, hogy így próbálják a magyar kormányt jobb belátásra téríteni.

A szombati a szervezők bejelentették, a Kossuth téren maradnak december 1-jéig, amíg a kormánynak alá kellene írnia a CEU maradásáról szóló egyezményt, a téren előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak. Emellett felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási “cenzúrát”, valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket.

A tegnapi tüntetésen a PestiSrácok.hu is forgatott, amelyből kiderül Bottoni mellett más tüntetők is elégedetlenek voltak a demonstrációval. Hol vannak a diákok? Nyugdíjasokkal nem lehet forradalmat csinálni – tette fel a kérdést s adta meg a választ elégedetlenkedve a portálunknak nyilatkozva a CEU melletti demonstrációra Tatabányáról érkező hölgy. A nyomasztó novembervégi melankólia vasárnapra ismét elapasztotta a forradalmi energiákat.

Felrobbant az internet – Egyszerre harmincan követték online a CEU-s tüntetők titkos előadását

Úgy megy el Budapestről Bécsbe a CEU, hogy valójában nem megy el – ezt lehetett kiolvasni a stábunk által megszólaltatott Mellár Tamás szavaiból, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Együtt támogatásával mandátumot szerzett képviselő szerint az egyetem sorsáért aggódó, a Kossuth téren demonstráló fiatalok akciójának nincs értelme.

Ottjártunkkor az Országház mellett felhúzott néhány hevenyészett sátorban három fiatalember didergett, akik közül egy beszélt magyarul. Ő munkatársainknak elmondta, hogy hétfőn már harmincan voltak kíváncsiak a sátrakban megtartott előadásaikra, és a kezdeményezés a világhálón is hasít, mert forgatásunk idején ugyancsak harmincan követték figyelemmel a képzéseket.

Valószínű az ilyen helyzetekre mondja azt a köznyelv, hogy felrobbantották az internetet. Azt a tiltakozók nem engedték meg, hogy bekukkantsunk a boszorkánykonyhájukba, és belehallgassunk az előadásokba, sőt, a filmezést is meg akarták tiltani, de megnyugtattuk őket, hogy közterületen demonstrálnak, ezzel pedig maguk vállalták a nyilvánosságot.

A videóban a továbbiakban még:

Nikola Gruevszki Magyarország által biztosított menekültstátuszában, a hajléktalanoknak kitörési lehetőséget adó új törvényben találta meg egyebek mellett igazodási pontjait az Országgyűlés hétfői vitanapján az ellenzék, a tavasszal csúfos vereséget szenvedett alakulat érezhetően egyetért abban, hogy a volt macedón miniszterelnököt a jogszabályok világos rendelkezései ellenére is ki kéne adnunk hazájának, ahol a jelenlegi hatalom politikai alapú, leszámolással felérő bosszúra készül ellene.

Az otthontalanok megsegítésére a legjobb módszer, ha hagyjuk őket, hogy továbbra is az aluljárókban feküdjenek – mondta a vitában a jelenleg a Párbeszédet erősítő Burány Sándor, másképp látja ezt viszont a PestiSrácok.hu stábja által megszólaltatott LMP-s Ungár Péter, és a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám, akik szerint helyes, hogy a kormány végre elkezdte kezelni a tarthatatlan helyzetet.

.