Már puszta tényeket sem oszthatsz meg mert a facebook letilt

Egy német nőt azért tiltott le egy hónapra a Facebook, mert az iráni röplabda-válogatottról posztolt két fotót.

A Daily Mail vette észre, hogy a Facebook már azért is letilthatja a felhasználóit, ha valaki történelmi tényeket posztol Mark Zuckenberg közösségi oldalán.

Egy német nőt, Marlene Weise-t azért tiltották le 30 napra a legnépszerűbb közösségi oldalról, amiért kiposztolt egy-egy képet az 1970-es és a mai iráni női röplabda-válogatottról. A két kép közötti jelentős különbségeket nyilvánvalóan az okozza, hogy az első fotó az iráni iszlám forradalom előtt készült, míg a mai természetesen azután, Irán iszlám uralma alatt.

Az inkriminált kép.

Felmerül a kérdés, hogy mi okozta a tiltást?

Egyik kép sem tartalmaz szexuális utalásokat, önkényuralmi jelképeket és rasszista megnyilvánulásokat sem. A kommentár ugyanígy teljesen semleges, mindössze tényszerű leírást tartalmaz: az iráni női röplabda válogatott az 1970-es években és ma.

Vajon mi tehette be a kaput a Facebook cenzorainál? Talán az, hogy a képek kiválóan rámutatnak arra, hogy mit jelent, ha egy országot az iszlám az uralma alá hajt?

Mindenesetre ijesztő jövőnek tűnik, hogy pusztán a tények közléséért is gyűlöletbeszéddel vádolhatják az embert 2019-ben.

Forrás