Már az autókat is ellopják a migránsomk. Azekkel jutnának át a határon

80 százalékkal több bevándorlót regisztráltak az első negyedévben a nyugat-balkáni útvonalon, mint tavaly – ezt mutatják a Frontex uniós határvédelmi ügynökség hivatalos adatai. A legtöbben Afganisztánból érkeztek, és a bosnyák-horvát határon át próbálnak az unióba szökni. Bosznia-Hercegovinában megint felvetődött, hogy kerítést kellene építeni vagy a hadsereget ki kellene vezényelni a határra. Aggódnak amiatt is, hogy a görög rendőrök legközelebb már nem tudják feltartóztatni a bevándorló karavánt – hangzott el az M1 Híradójában.

A bihácsi befogadóközpontnál több migráns is neki esett a tábort védő biztonsági őrnek. A helyszínre azonnal megérkeztek a rendőrök. A hatóságok információi szerint az őrök hiába kérték a bevándorlókat, hogy a heti fertőtlenítés idejére hagyják el a tábort, a migránsok nem akartak kimenni az épületből. Egyikük egy ággyal támadt rá az őrre, később többen is csatlakoztak, míg végül tömegverekedés alakult ki. Az eset után több migránst őrizetbe vettek.

A környéken egyre nő a feszültség, az incidensek ugyanis mindennaposak.
Ezek közé tartoznak az egyre gyarapodó autólopások is. A rendőrség adatai szerint év eleje óta – csak a környéken – 18 személyautót loptak el a migránsok, később ezek többségét a horvát határ mentén találták meg a hatóságok.

Egyet autót a hét elején találtak meg a rendőrök, a határsértők egyik útvonalán fekvő Pljesevica hegy tetején. A kocsi korábban Velika Kladusából tűnt el. A rendőrség szerint a migránsok azért lopták el, hogy így jussanak át a nehéz hegyvidéki szakaszon. Az autó azonban elakadt az úton, egy vadász talált rá – közölte az M1 Híradója.

Lopott kocsival jutottak át a határon

De olyan eset is előfordult, hogy a lopott kocsival sikerült a migránsoknak átjutniuk a határon. Március végén például a horvátországi Ogulin településen kaptak el a rendőrök egy bosnyák rendszámtáblás autóval menekülő migránscsoportot. A kanton rendőség szóvivője arra kérte a bihácsi és velika kladusai lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek az értékeikre.

Bosznia-Hercegovinában most 4 ezer migráns torlódik, miközben a Balkánon ezrek vannak úton.
A Frontex legfrissebb jelentése szerint ezen az útvonalon több mint 80 százalékkal több migráns érkezett idén, mint tavaly ilyenkor. A Szarajevó és Bihács közötti vonaton van, hogy naponta száznál is többen utaznak. Bár a hatóságok olykor megpróbálják megállítani a migránsokat, általában mégis eljutnak Bihácsra és környékére. Gyakran elfoglalják, majd tönkreteszik az elhagyott házakat, és nem ritkák a tűzesetek sem.

Újabb migrációs hullámtól tartanak

A hatóságok egy újabb migrációs hullámtól tartanak. Azután pedig, hogy Görögországban migránskaraván szerveződött és többször összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, az ország vezetői ismét a határvédelem megerősítését szorgalmazzák.

Denis Zvizdic, a bosnyák minisztertanács elnöke kijelentette, szükségük van további két–három ezer rendőrre is a határon, hogy megfékezzék az illegális bevándorlást. Arról is beszélt, már arra is engedélyt kértek, hogy a rendőrök mellett katonákat is küldhessenek a határra.

Dragan Mektic védelmi miniszter pedig úgy fogalmazott, ha a helyzet tovább súlyosbodik és Görögország felől több ezren indulnak meg Bosznia-Hercegovina felé, a Szerbiával és a Montenegróval közös határszakaszt akár hermetikusan, kerítéssel is lezárhatják.
Forrás

Forrás