Már a mozgásukról is felismerik az embereket az új térfigyelők, hiába takarja el valaki az arcát

mar a mozgasukrol is felismerik az embereket az uj terfigyelok hiaba takarja el valaki az arcat

Kínában egyre több módszer van az emberek megfigyelésére.

Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat. Már arcfelismerő szoftverekkel ellátott kamerák figyelnek, gépagyak jósolják meg, ki követ majd el bűntényt, és lassan már nem csak arcvonások, de hang alapján is beazonosíthatóvá válik bárki.

Az ország megfigyelési technológiákból álló eszköztára most újabb módszerrel bővülhet egy helyi startup fejlesztésének köszönhetően – írja a China Daily.

 

Pekingben és Sanghajban már tesztelik azt a szoftvert, ami a személyeket járásuk és testfelépítésük alapján képes beazonosítani – azon túl, hogy a kihelyezett térfigyelő kamerák már arcfelismerővel és rendkívül fejlett optikával rendelkeznek. A megoldást fejlesztő Watrix AI vezetője, Huan Jongzen állítása szerint rendszerük akkor is képes személyeket azonosítani, ha azok éppen háttal állnak a kamerának, vagy eltakarták arcukat.

Ezzel a megoldással a kamerákon keresztüli személyazonosításhoz már nem kell sem a személy arca, sem nagyfelbontású felvétel az alanyról, pusztán az, hogy mozgásban lássák az illetőt akár oldalról, vagy hátulról.

A startup elmondása alapján a járáselemző algoritmust nem lehet becsapni azzal, hogy adott személy másféle módon kezd el mozogni a megtévesztés érdekében, mivel nagyon sok jellegzetességét figyeli a testfelépítésnek. A rendszer 94 százalékos pontossággal dolgozik, mintafelismerést és gépi látást alkalmaz.

A fejlesztők már több mint 100 millió jüan, azaz több mint négymilliárd forintnyi befektetést szedtek össze, a jövőre nézve pedig tervben van, hogy szélesebb körben is alkalmazzák a módszert.

 

Originally posted 2018-11-09 15:48:00. Republished by Blog Post Promoter