Már a franciák is gyilkolják a jelemieket – Többmillió ember az éhhalál szélén

A francia különleges erők is jelen vannak Jemenben, a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai szövetség csapataival – írta szombaton a konzervatív Le Figaro című párizsi lap, amely két katonai forrást idézett.

Tevékenységükről az újság nem közölt bővebb részleteket. A francia védelmi minisztérium sem kommentálta az értesülést, általában a különleges erőkkel kapcsolatos információkat nem is szokták.

Egy francai parlamenti forrás nemrégiben azt mondta a Reuteres hírügynökségnek, hogy a francia különleges erők Jemenben tartózkodnak.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai szövetség erői szombaton, több napig tartó harcok után, behatoltak a jemeni Hodeida repülőterére – közölte a koalíció. A városnál kibontakozott ütközet a legnagyobb, amit eddig az Irán által támogatott síita húszi lázadókkal vívtak.

A várható összecsapás elől evakuálni kell a lakosságot – figyelmeztet az ENSZ. A vörös-tengeri kikötővárosban még legalább félmillióan küzdenek a túlélésért a véres polgárháborúba süllyedt országban:

A francia védelmi minisztérium pénteken beszámolt arról, Párizs tanulmányozza annak lehetőségét, hogy aknakutató műveleteket végezzenek, amint a koalíciós erők befejezték Hodeida ostromát. A francia művelet célja szavatolni a biztonságos bejutást a város kikötőjébe.

A tárca hangoztatta, Párizs nem folytat műveleteket Hodeida környékén, nem képezi részét az ott lévő koalíciós erőknek.