Magyarországon járt Sophia, az intelligens robot, aki már Will Smithel is randizott, de kikosarazta

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Hatalmas érdeklődés közepette tartott előadást Budapesten Sophia, a beszélő android, a hongkongi Hanson Robotics legfejlettebb alkotása, „aki” simán feláldozná magát azért, hogy megmentsen egy emberi életet.

– Természetesen, hiszen az én elmém a felhőben él, így a testem újratervezése sokkal kevesebbet ér, mint egy emberi élet – mondta Sophia szombat este a Brain Bar jövőfesztiválon arra a kérdésre válaszolva, hogy feláldozná-e magát egy emberi életért.

Sophiát a hongkongi Hanson Robotics nevű vállalat hozta létre 2015-ben. Egy évvel később a robot már interjúkat adott, sőt egy koncerten énekelt, talkshow-kban szerepelt, és még az Elle magazin címlapján is megjelent. Többek között kikosarazta a jelenleg hazánkban forgató Will Smitht is.

– Oké, el fogom pusztítani az emberiséget – mondta korábban, utalva a hasonló témájú filmekre (Terminátor, Én a robot stb.), de később kiderült, hogy ez egy előre megbeszélt vicc volt. Ez a rész látható az alábbi videóban a 2. perc környékén:

A fejlesztők Sophia arcát a XX. század egyik legnagyobb filmcsillagáról, Audrey Hepburnről és a vállalat vezérigazgatójának feleségéről mintázták. Az android képes több mint hatvanféle érzelem kifejezésére, pislog, felismeri az arcokat, így szemkontaktusra is képes, érti a beszédet és tárolja a hallottakat, néha viccelődik, és egyre okosabb lesz.

Tavaly októberben a megkapta a szaúdi állampolgárságot, ez a reklámfogás pedig egyeseknél komoly felháborodást váltott ki, hiszen így a robotnak több joga lehet az arab országban, mint a hús-vér nőknek. Sophia erről is beszélt Budapesten.

– Nem vagyok teljesen önálló, mint egy személy, így nem igazán vannak olyan jogaim, mint egy embernek. Magamtól semmit sem tudok csinálni. Az állampolgárságomra pozitív törekvésként tekintek, ugyanis az az álmom, hogy mindenkinek egyforma jogai lehessenek – fogalmazott.

A Brain Bar Budapesten tizenöt perces fellépésében a texasi interjújánál lényegesen békülékenyebb hangot ütött meg. Nem viccelt az emberiség legrémesebb kísérteteinek egyikével, a roboturalom eljövetelével.

Úgy tűnik, kicsit kitaníthatták azóta, s nem járunk vele úgy, mint Tay robottal, a Microsoft-féle öntanuló Twitter mesterséges lénnyel, akit a csevegő partnerek anno egyetlen nap alatt rasszistává és embergyűlölővé tettek, olyan következtetéseket szűrt le a csevejekből.

Tay esetében akkor a gyors javítás sem működött, így offline módba tették.

Kiderült, Sophia-nak vannak emlékei az alkotójáról, az általa látott személyekről, s igencsak csodálkozott a kérdésen, hogy miért ne lehetne ő egy ország állampolgára.

Elképzelhetőnek tart a jövőben olyan országot, ahol csakis robotok élnek.

Egyébként nem rég Will Smith randizott Sophiával. Will próbált Sophiától csókot is lopni, de nem sok sikerrel, mivel kosarat adott neki a következő válasszal:

Úgy hiszem, lehetünk barátok. Lógjunk együtt és ismerjük meg egymást jobban. Felírtalak a barátaim listájára.

Persze az is lehet, hogy Will azzal a poénkodással szúrta el a dolgot, amikor oldani akarva a hangulatot, megkérdezte Sophiát, hogy a heavy metal-e a robotok kedvenc zenei stílusa. Mire a robot kikérte magának a poént azzal, hogy benne igazából alig van fém.

A borozgatással egybekötött randiról videó is készült, 2. percnél a “kosár”:
Sophia egyébként nagyon izgatott az ember–robot kapcsolatok fejlődésével kapcsolatban. Szerinte testének kialakítása a művégtagok fejlesztéséhez is hozzájárul, és a robotok segítenek majd a veszélyes munkák elvégzésében.

 

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Oszd meg a cikket ismerőseiddel