Magyarország mellett, Brüsszel ellen tüntettek Rómában

“Nemet mondunk a Magyarországot sújtó EP-szankciókra!”

– jelszóval tartott szolidaritási megmozdulást Magyarország római nagykövetségénél a Liga olasz kormánypárt kedden. A magyar nemzeti ünnephez kötött demonstrációhoz jobboldali olasz fiatalok is csatlakoztak.

A párt tagjai és szimpatizánsai a Liga zászlóit lobogtatták. Transzparensükön a

“Nemet mondunk a szankciókra”

felirat volt olvasható. Melléjük a Liga ifjúsági szekciójaként ismert Népi Generáció mozgalom fiataljai álltak: ők

“A nap nem Brüsszelben kel fel”

transzparenst tartották a kezükben ezzel párhuzamba állítva a forradalmat eltipró szovjet birodalmat Brüsszellel (a mondat utalás az Avanti ragazzi di Buda című, az 1956-os hősökről szóló olasz dal híres utolsó sorára: “A nap már nem Keleten kel fel”)

A demonstráción részt vett Francesco Zicchieri, a Liga képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Daniele Giannini, a párt tartományi testületének frakcióvezetője, valamint Maurizio Politi, a Liga római önkormányzati frakcióvezetője.

A Liga küldöttsége az alkalomra készített emlékplakettet adott át Kovács Ádám Zoltán nagykövetnek. A plakett felirata szerint a Liga a magyar forradalom 62. évfordulóján a népek önrendelkezési jogát támogatja.

Francesco Zicchieri az MTI-nek elmondta, a magyar forradalom ünnepén közelségüket kívánták kifejezni a magyar néphez, amely “harcolt és továbbra is harcol”. Hozzátette:

a magyarok hisznek a népek erejében.

Hangsúlyozta, hogy a Liga hisz Európában, de egy olyan erős Európában, amely az uniót alkotó népeket erősíti és ezek javát akarja. “Az erős, egységes, összetartó Európában hiszünk” – tette hozzá.

Gian Marco Troili, a Liga fiataljai nevében kijelentette, szolidaritásukat akarták éreztetni a magyarokkal az EP-szankciók után.

Egykor tankokkal, ma szankciókkal akarják elnyomni a magyarok szabadságát

– mondta. A fiatalok egyebek között azt skandálták, hogy el kell törölni a Görögország után Magyarországot is sújtó európai technokráciát, a népek nem hajthatnak fejet az EU őrült politikája előtt, és az európai nemzeteknek ismét forradalommal kell válaszolniuk az EU diktatúrájára.

A jelenlévők elénekelték az Avanti ragazzi di Buda (Előre, budai srácok) című olasz dalt, amely az 1956-os magyar forradalom hőseiről szól.

Szeptember 12-én a szintén az olasz jobbközép koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) párt tartott hasonló demonstrációt a római magyar nagykövetség előtt a Sargentini-jelentést követő EP-szavazással egy időben.