Magyarország így segít az afrikaiaknak: exportálja mezőgazdasági tapasztalatait – A cél: enyhíteni az általános élelmezési válságot, új piacokat teremteni

Magyarország évszázados mezőgazdasági hagyománnyal és szaktudással, kutatási és innovációs sikerekkel rendelkezik, tapasztalatait kész megosztani az erre nyitott afrikai országokkal, így Ghánával

– fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kennedy Osei, ghánai mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettessel szerdán folytatott egyeztetésen.

arn-1000x600.jpg

A szaktárca közleménye szerint Farkas Sándor a kétoldalú tanácskozáson hangsúlyozta, hogy Magyarország különleges partnerként tekint Ghánára, ahol már most is vannak magyar gazdasági szereplők, akiket az agrárdiplomácia is segíti majd.

Emlékeztetett a 2017 ősze óta működő ghánai-magyar mintafarm példájára, amelynek sikere után Magyarország új projekteken dolgozik, a vetőmagtermesztés mellett magyar állatfajtákat – sertést, baromfit – is meghonosítanának.

Az ilyen mintafarmok kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar termékek, és innovációk bemutatására, illetve a ghánai piacra való belépést segítik – tette hozzá.

A két ország képviselője beszélt az Agrárminisztérium-ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közötti ösztöndíjprogramról és a magyar, illetve ghánai kutatóintézetek közötti együttműködésről is.

Ezt Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója és ghánai partnerintézménye nevében annak képviselője együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg – közölte a tárca.

MTI; Fotó: Ghana Talks Business