Magyar geológusok fejtették meg Atlantisz pontos nyughelyét? Megtalálhatták a legendás elveszett világot!

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A magyar kutatók felfedezéséről még a Nature is beszámolt! Lokalizálták az elveszett civilizáció eredeti helyét?!

Altantiszt már nagyon régóta próbálja megtalálni az emberiség.

Már maga Platón is megemlékezett erről a magasan fejlett, korát megelőző civilizációról. Egy olyan birodalomként ismerte meg a világ, mely mesés volt, gazdag és mind kultúráját mint a technológiát tekintve az emberiség élén járt.

Magyra kutatók eredtek nemrég a legenda nyomába, hogy kiderítsék: hol helyezkedett el Atlantisz, melyik sziget vagy földrész volt az, mely otthont adhatott ennek a civilizációnak.

A kutatásaik során a magyar vulkanológusok óriási áttörést értek el…

Mivel Atlantisz pusztulásakor elsüllyedt az egész sziget, így egy valós geológiai eseményt kellett keresniük, ezzel az elején már tisztában voltak. Méghozzá egy vulkanikus eseményt.

Úgy tudni, hogy már 6 éve dolgoztak azon, hogy rekonstruálják, milyen földrajzi viszonyok voltak a szigeten a 3600 évvel ezelőtti nagy kitörés előtt. A szakemberek sokáig azt gondolták, hogy a kitörés előtt egységes sziget feküdt a mai Szantorini helyén.

Ezt azonban a mostani kutatások megcáfolták – eredményeik pénteken jelentek meg a Nature-ben.

Erről a kutatócsapat egyik magyar tagja, Karátson Dávid vulkanológus mesélt az MTI-nek. Az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének vezetője francia, görög, német és angol tudósokkal dolgozott együtt, és sikerült megállapítaniuk, hogy már a minószi kitörést megelőzően is létezett egy, a maihoz hasonló kisebb belső, vagyis kalderaöböl Szantorinin.

Sőt, nem csak az öböl volt meg 3600 évvel ezelőtt, hanem a mai Kameni-szigetek helyén egy korábbi belső sziget is, az ún. Pre-Kameni.

Ez a belső sziget lehetett maga Atlantisz…

Ez az ősi sziget a minószi kitörésben teljesen megsemmisült és elsüllyedt, de most sziszifuszi munkával sikerült megbecsülni a méretét, radiometrikus módszerrel pedig a sziget életkorát is: a minószi kitöréskor kb. 20 ezer éves lehetett.

Mivel a minószi előtti utolsó nagy, Cape Riva névvel illetett vulkánkitörés úgy 22 ezer éve következett be, úgy tűnik, hogy Pre-Kameni azt követően kezdett növekedni.

A kirobbant vulkáni tufaanyagban, mint a mákos tésztában a mákszemek, megtalálhatóak és fotóstatisztikai, valamint geokémiai eljárással elkülöníthetőek a felrobbant egykori sziget alkotó anyagának maradványai is

– mondta Karátson Dávid.

A ma ismert Kameni-szigetek kialakulása csak a robbanást követően kezdődött el, miután a sziget képét átrajzoló katasztrófa véget vetett a krétai központú minószi kultúrának, és teljesen elpusztította a Szantorini szigetén fekvő késő bronzkori várost, Akrotirit is, amelyet Pompeiihez hasonlóan konzervált a több tucat méter vastag vulkáni hamu.

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel