Macron minisztere beismerte: a migrációnak nem lesz vége

Május 8-a hagyományosan nagy pompával ünnepelt nap Franciaországban. Európa több államában is a náci Németország felett aratott Győzelem Napját ünneplik ilyenkor az egykori győztes hatalmak. Általában óriási ünneplő tömeg vesz részt a megemlékezéseken, idén ez mégsem volt így.

A kudarcba fulladt esemény előtt nem sokkal Macron elnök igazságügyi minisztere, Nicole Belloubet azt nyilatkozta, hogy „nem kell illúziókat kergetni, a migráció nem fog bejeződni, mert ez egy világjelenség”, és sürgette „az európai uniós megoldást”, ami nem jelent mást, mint kötelező betelepítési kvótákat és a migránsok tagállamok közötti elosztását.

Ez az ünnep egészen 2019-ig tömegeket vonzott Párizsban, ahol a hagyományoknak megfelelően a mindenkori köztársasági elnök virágot helyez el Charles de Gaulle tábornok, egykori köztársasági elnök szobránál a Champs-Élysées-n, majd onnan áthajt a világhírű sugárúton, és megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját a Diadalívnél (Arc de Triomphe), amely majdnem két évszázada a francia főváros egyik szimbóluma.

Nagyon megváltozott ennek a helynek a hangulata és jelentése az elmúlt hónapokban.

Párizs egyik legismertebb turistalátványossága, a Napóleon által emelt Diadalív az elmúlt időszakban egyre inkább az Emmanuel Macron elnök elleni tiltakozások jelképévé vált.A közösségi médiában közölt videóknak és fényképeknek köszönhetően egészen elképesztő felvételeket láthattunk a kegyetlen, rendőri terrorról és a durva rombolásról.

A 2018. december 1-i sárgamellényes tüntetésen ezt a szobrot próbálták szétverni a szélsőbaloldali anarchisták, a rendőrök pedig ahelyett, hogy felléptek volna ellenük, inkább – különös kegyetlenséggel – a békésen tüntető sárgamellényeseket bántalmazták.

Az eseményről készített képek és videók önmagukért beszélnek.

A sárgamellényesek tiltakozása azóta is kitart.