Lövöldözés tört ki egy szavazóhelyiségben a török helyhatósági választásokon

Két ember életét vesztette egy szavazóhelyiségben kezdődött lövöldözésben vasárnap a Törökország középső részén található Malatyában – adta hírül a DHA török hírügynökség.

Két csoport összevitatkozott az urnáknál, majd valaki pisztolyt rántott, és lelőtt két embert. A lövöldözőt őrizetbe vették.

A Szaadet nevű kis ellenzéki párt vezetője, Temel Karamollaoglu a Twitteren azt írta, hogy tömörülésének két tagja az áldozat, akik választási megfigyelőként tevékenykedtek. A két politikai aktivistával állítólag azért végeztek, mert tiltakoztak az ellen, hogy nem biztosítanak szavazófülkét, hanem nyilvánosan kell szavazniuk az embereknek.

A vasárnapi helyhatósági választásokon 57 millió török választópolgár jogosult leadni szavazatát az ország 81 tartományában. A voksolás biztonságát 553 ezer egyenruhás felügyeli.

A helyhatósági választások jelzésértékűek Recep Tayyip Erdogan török elnök és konzervatív-iszlamista kormánya számára. Erdogan sikereinek alapját évekig a virágzó gazdaság adta, amelyet azonban jelentősen megtépázott az Egyesült Államok és Törökország közötti diplomáciai, illetve kereskedelmi viszály.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánypárt főpolgármester-jelöltjei a két legfontosabb városban, Ankarában és Isztambulban szoros versenynek néznek elébe. A felmérések szerint a voksolás kimenetelét a határozatlan szavazók döntik majd el, akik között a kormányoldal korábbi választói vannak túlnyomó többségben.

Erdogan 16 éve vezeti a 82 millió lakosú Törökországot az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén.

MTI

Forrás