Ők a hősök akik elkapták a füredi borászt agyonverő romákat – A rendőrség igyekezett elkenni az újabb “olaszliszkai” esetet

A Veszprém Megyei Főügyészség a letartóztatását indítványozta annak a 29 és 34 éves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei illetőségű férfinak, akik szeptember 8-án a hajnali órákban Badacsonyban egy férfit úgy bántalmaztak, hogy életét vesztette, a bíróság a kérelemnek helyt adott – olvasható a Főügyészség közleményében.

Eredetileg itt írtunk róla: Romák verték agyon a barátnője előtt a badacsonyi borászt 

Kiderült, a badacsonyi szüreti fesztivál idején az olaszliszkai és a veszprémi lincselésekhez hasonló jelenet játszódott le, a felfegyverkezve érkező kigyúrt cigányok egy fiatal füredi borászt vertek halálra, aki szóvá tette, hogy a sétálótéren akarnak parkolni autójukkal. A mentők érthetetlenül lassan érkeztek a helyszínre, a rendőrség hétvégén a kegyeletsértés határát súroló közleményben igyekezett elkenni a történteket.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást, amelynek adatai alapján az elkövetők megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy ittas állapotban Badacsony egyik központi parkolójában egy közlekedési konfliktus miatt kialakult vita során több alkalommal testszerte megütötték és megrúgták a sértett férfit, aki a földre kerülve eszméletét vesztette. Életét a helyszínre érkező orvosi segítség sem tudta megmenteni – olvasható a Főügyészség közleményében. A nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adott, és végzésében megállapította, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén a szökésüktől és a bizonyítás megnehezítésétől kellene tartani.

A TV2 hírműsora, a Tények korábban idézte az egyik szemtanút, aki szerint a szabolcsi romák Badacsony központi részén autójukkal a tilos jelzés ellenére akartak behajtani egy sétálóknak fenntartott körzetbe, ezt szóvá tette Havasi Csaba balatonfüredi borász és társasága. A későbbi beszámolókból derült ki, hogy az eleve felfegyverkezve érkező, kigyúrt cigányok erre verekedést provokáltak, a fiatal borászt leütötték és már védekezésre képtelen állapotban a földön is tovább ütötték-rúgták.

Egy arra járó orvos és egy ápoló próbálta újraéleszteni az áldozatot, de ez sem nekik, sem pedig a helyiek szerint érthetetlenül későn kiérkező tapolcai mentőknek nem sikerült. Az elmenekülni próbáló lincselőket egy biztonsági őr tartóztatta fel, aki paprikasprayt fújt az autójukba, aminek következtében a támadók az árokba hajtottak, itt végül elfogták őket a rendőrök. A barátai által szelíd, segítőkész, barátságos emberként ismert Havasi Csabára gyertyagyújtással emlékeztek vasárnap  a támadás helyszínén.

Az áldozat édesanyja is megszólalt

Kétségbeesett rokonok, barátok és ismerősök százai gyászolják azt a 37 éves borászt.

A kisfiam sosem volt verekedős, mindenki szerette, kedves, jó humorú fiú volt. Aznap este is csak egy külföldről hazautazott barátjukkal találkoztak, már jöttek volna értük, hazafelé indultak, azért voltak a parkolóban – zokogott az édesanya. – Senkinek, még a legszörnyűbb ellenségemnek sem kívánom azt, amit most átélünk – tette hozzá elcsukló hangon a gyászoló asszony.

Első képek a “badacsonyi” gyilkosokról

Elrendelte a nyomozási bíró a Veszprém Megyei Főügyészség indítványára a két elkövető letartóztatását. A bíróság egyetértett az ügyész indítványával, miszerint mindkét gyanúsítottnál fennáll a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye, közölte Pados Zita főügyészségi ügyész hétfőn a Badacsonyban történtekről.

2-8 év – ennyit ér egy magyar élete

Pados Zita ügyész a Veol.hu kérdésére a gyanúsítottak kapcsán arról is beszélt, hogy az ügyészi indítványban lévő halált okozó testi sértés bűntett büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, mely a minősítéssel megváltozhat.

Benne volt a levegőben

– Mélyen megrázott mindenkit, különösen minket, borászokat, szőlészeket, ami a szőlész fiatalemberrel történt, jegyezte meg Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. Hozzáfűzte, a tragédiának sajnos volt előzménye, benne volt a levegőben, remélhetőleg a történtek ráirányítják a figyelmet a változtatásra Badacsonyban, különös tekintettel a központban levő kínálatra, környezetre. Úgy mondta, a nyár nem telt el eseménytelenül, a hétvégi éjszakákon rendszeresek voltak a verekedések.

A LEGMAGASABB PC-FOKOZATRA KAPCSOLAT A RENDŐRSÉG, AZ ÁLDOZAT EMLÉKÉT IS MEGSÉRTETTÉK

Habár a Főügyészség fenti közleményéből is egyértelmű, amit a helyiek számos nyilatkozatban is megerősítettek, hogy az ittas, kigyúrt, szabolcsi cigányok eleve balhét keresni mentek a badacsonyi szüreti napokra, ahol a viselkedésüket számon kérő fiatal füredi borászt a Szögi Lajos tanár halálát okozó olaszliszkai és a Marian Cozma kézilabdázó életét követelő veszprémi gaztetthez hasonlóan agyonverték a helyszínen, az ORFK által kiadott kurta rendőrségi közlemény igyekezett az esetet elmismásolni és félremagyarázni:

2018. szeptember 8-ára virradó éjszaka Badacsonyban két társaság tagjai között szóváltás alakult ki, majd dulakodni kezdtek, melynek során egy személy életét vesztette. Az ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az eset kapcsán a rendőrök két főt állítottak elő.

írta a Police.hu. 

A PestiSrácok.hu Samu Attilát, a Belügyminisztérium szóvivőjét kérdezte meg, milyen szempontok alapján használta az ORFK az áldozatot is hibáztató “dulakodott” kifejezést, amikor a Veszprém megyei Főügyészség előzetes letartóztatást kérő indítványa egészen másként festette le az esetet, illetve, hogy az egész hazai médiát megtévesztő híradásban szerepet játszott-e az elkövetők származása.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrök milyen erőkkel képviseltették magukat a szüreti napokon és miért nem sikerült megfékezniük a gyilkos támadókat. Tekintettel arra, hogy a szóvivő az elmúlt években portáluk egyetlen kérdésére sem felelt, ezúttal sem fűzünk sok reményt a kérdéseink megválaszolásához.

Mindeközben a közösségi portálon szólalt meg az egyik biztonsági őr, és leírta, hogy sajnos a tragédiát már nem tudták megakadályozni, öten voltak a biztonságiak és kettő kopaszra nyírt cigányt sikerült lefogniuk, majd átadniuk a rendőröknek. 

Ők voltak a hősök, akik a hétvégi lincselés után fékezték meg a gyilkos állatokat és adták át őket a rendőröknek.

Toroczkai is totál kiakadt:

A badacsonyi biztonsági szolgálat tagjaival a gyilkosság helyszínén, akik végül megállították és a rendőrség megérkezéséig mozgásképtelenné tették a két tomboló, kigyúrt szabolcsi belső migránst. A média eddig azt sem említette, hogy a parkolóban az ifjú borászt agyonverő két hulladéknál fegyver is volt, de az csütörtököt mondott, amikor a biztonságiakra akartak lőni.

A szabolcsi belső migránsok egyébként kétszer is nekiláttak agyonverni a már magatehetetlen áldozatot, akit csak azért támadtak meg, mert ott állt, ahol az agresszorok parkolni akartak. A kép bal szélén álló régi barátom, Péter – miután a támadókat társaival ártalmatlanította – 45 percen át próbálta újraéleszteni Csabát, az áldozatot. 45 percig, mert csak háromnegyed óra után ért oda a mentő.

A belügyminiszterhez fordulok, hogy kitüntetésben részesítse a biztonságiakat, akiknek egyébként nem volt munkaköri kötelességük ennek a parkolónak a felügyelete. Amit tettek, hazafias és emberi kötelességből tették. Köszönet illeti őket, nem tudjuk, hogy a korábban egy másik fiatalt is megütő két dühöngő ragadozó még hány embert támadott volna meg, ha nem állitják le öket a mellettem álló magyar hősök.

Badacsonyban egy értékes magyar fiatalembert, egy füredi borászt, Havasi Csabát csak úgy szórakozásból az utcán agyonverte két szabolcsi belső migráns, akiket végül a helyi biztonsági szolgálat paprikaspray-vel állított meg (árokba is hajtottak a hulladékok). A németországi Chemnitzben egy hasonló eset után napokig tartó tüntetések (sőt, hajtóvadászat) is kezdődött a kívülről érkező migránsok miatt. De itthon senki sem beszél a belső migránsokról (is), azokról, akik itt születtek, csak éppen egy olyan szubkultúrához tartoznak, ahol az erőszak és a bűnözés menő dolognak, követendő példának számít. Miért vagyunk már megint csendben? Miért beszél mellé már megint a média?

Nem volt píszi a Sajtóklub sem

A Sajtóklub második felében is erről az esetről és a cigánybűnözésről beszélgettek, valamint arról, hogy mi is lehetne a megoldás. Próbáltak píszik maradni, az elején sikerült is de aztán nem sokáig bírták.

Az eset kapcsán felmerült az afrikai migránsok integrációjának képtelensége, amit a magyar emberek azért is jól tudják, hogy lehetetlen, mert nálunk 600 év sem volt elég a cigányság integrációjára.

Interjú a badacsonyi gyilkosokat elfogó hősökkel

Az alábbiakban egy beszélgetést olvashattok a badacsonyi biztonsági szolgálat egyik tagjával, (monogramja ZS.P.) aki elsőként próbálta meg újraéleszteni a „belső migránsok” által megtámadott fiatal borászt.

– Pontosan milyen feladatokat láttok el Badacsonyban?

– Fő feladatunk van egyrészt egy általános vagyon védelem másrészt rendezvények biztosítása

– Voltak már korábban is balhék a környéken?

Kisebb nagyobb konfliktusok előfordultak eddig is. Rengeteg helyről érkeznek vendégek és egy idő után elkerülhetetlen, hogy ne akadjanak össze egymással, ezeket megpróbáljuk minél előbb, minél hatékonyabban megoldani, pontosan ezért is dolgozunk öten, de ha igény van rá sokkal többen is le tudunk menni Badacsonyba.

– A hírek arról szólnak, hogy Badacsony alsó részén, lényegében Ti, a biztonsági szolgálat szavatoljátok a rendet, mert a rendőrség tehetetlen. Ez mennyire igaz?

– A rendőrökkel hála isten nagyon jó a kapcsolatunk, személyesen is ismerjük őket, ahogy tudunk segítünk egymásnak.

– Láttátok már korábban is a gyilkosokat a környéken?

– Eddig soha nem láttuk őket

– Valóban egy közlekedési vita váltotta ki a cigány elkövetők agresszióját? Mit tudtok erről? Mit láttatok?

– Az áldozat barátai elmondása szerint, igen tényleg egy közlekedési vita váltotta ki az agressziót. Mi a verekedést(verést) nem láttuk, mert ez egy parkolóban kezdődött, majd az út túloldalán ért véget. Mi egy szórakozóhelyen végeztük a munkánkat, akkor futott oda hozzánk 1 illető, hogy a parkolóba megverték társukat, legyünk szívesek segíteni nekik ez tőlünk kb. 200-300 méterre volt.

– Hogyan és mikor avatkoztatok közbe és fogtátok le a cigányokat?

Ahogy értesültünk az esetről azonnal a helyszínre érkeztünk, ekkor már az elkövetők el akartak menekülni. Ekkor egyikünk (biztonságiak főnöke) felszólította őket, hogy ne menjenek sehova erre ők fegyverrel válaszoltak.

Mivel nem lehetett eldönteni, hogy az éles fegyver, vagy gázriasztó, azonnal paprika spray-vel tele fújta az autót a lehúzott ablakon keresztül, eközben én láttam, hogy az út túloldalán fekszik mozdulatlanul egy férfi. Odarohantam megnézni mi történt vele. Ott többen mondták, hogy régóta fekszik eszméletlen állapotban, így megpróbáltam újraéleszteni. Sajnos eredménytelenül.

Visszatérve az elkövetőkre, ők a spray hatása ellenére elindultak a kocsival. Megpróbáltak elmenekülni, de nem jutottak messzire, az első árokba bele is fordultak. Társaim odaérve kiszedték őket a kocsiból, eközben megérkeztek a helyi rendőrök is, akik megbilincselték őket. Sajnos a mentőre eddig tisztázatlan okok miatt sokat kellett várni, addig megpróbáltuk megmenteni az áldozatot. A helyszínen eközben megjelent egy hölgy is, aki ha jól tudom orvos volt. Ő is segédkezett az újraélesztésben, nyilván sokkal nagyobb rutinnal és tudással rendelkezik nálam, de még az ő jelenlétével sem sikerült.

– Mit gondoltok ezután változik majd bármi is Badacsonyban?

Bízok benne, hogy változni fog! A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindig egy tragédia kell ahhoz, hogy valami pozitív irányba mozduljon. A jövő szezonra biztos mi is alapból nagyobb létszámmal megyünk le Badacsonyba. Abba is biztos vagyok, hogy a rendőrök is sokkal több időt fognak ott tölteni.

ŐSZINTE ELISMERÉSÜNK ÉS TISZTELETÜNK AZ OTT LÉVŐ BIZTONSÁGI EMBEREKNEK! A BETYÁRSEREGRE MINDIG SZÁMÍTHATTOK! NEM VAGYTOK EGYEDÜL!