Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

A strasbourgi plenáris ülésen 349 képviselő voksolt igennel, 199 nemmel, 47 pedig tartózkodott, miközben a dokumentum elfogadásához abszolút többségre, azaz 376 szavazatra lett volna szükség – írja az MTI. A házszabály szerint a dokumentum elfogadásának vagy elutasításának megállapításakor csak az “igen” és a “nem” szavazatokat veszik figyelembe. 

Az úgynevezett humanitárius vízumról voksoltak az uniós honatyák szerdán az Európai Parlamentben. A szavazás tétje az volt, hogy a javaslat elfogadása esetén felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig készítse elő a speciális vízum bevezetését. Az új szabályozás lehetővé tette volna azon külföldiek vízumigénylését az uniós tagállamok külképviseletein, akik Európában menedéket szándékoznak kérni.

A voksolás parázs hangulatban történt, a migránsvízum ügye ugyanis komoly vita tárgya volt a strasbourgi plenáris ülésen. A feszültség pedig tovább nőtt, amikor a szavazás eredménye megjelent a kijelzőn.

Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata jelentéstevő új szavazás kiíratását kérte, amit Antonio Tajani, az EP elnöke elutasított, szakértők szerint azonban a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete elvileg csütörtöki ülésén még dönthet így.

Soros emberei nem akarják elfogadni az eredményt

Sajtótájékoztatóján a jelentéstevő arról számolt be, hogy a végszavazás előtt egy perccel még 655 képviselő adta le a voksát egy másik kérdésben, s közben senki nem hagyta el az üléstermet, így szerinte az történhetett, hogy sokan, mintegy hatvanan túl hamar vették ki a szavazókártyájukat, és így a gép nem számolta a voksukat.

Többen felszólaltak, új szavazást kérve másnapra. Tajani ezt elutasította, és az érintettek hibájának nevezte, hogy még az eredmények megjelenése előtt kivették a kártyájukat.

“A küzdelem még nem ért véget. Nem lenne szabad elszalasztani ezt a lehetőséget” – mondta a szocdem Aguilar.

Kikerülnék a határvédelmet

A migránsvízumról szóló uniós kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a bevándorlók a törvényes utat válasszák a közösség területére való belépésre. A tervezet bírálói szerint azonban ez a módszer helytelen, mert kikerülni a határellenőrzést, a személyek alapos vizsgálatát.

„Az unió most gyakorlatilag feladná az előzetes ellenőrzésnek a jogát és tömegeket utaztatna be könnyített formában az Európai Unió területére anélkül, hogy tudnák, hogy kikről beszélünk. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag is kikerülnék a határvédelmet, mind a nemzeti határvédelmek azon jogát, hogy bevándorlási menekültügyi kérdésekben döntést hozzanak és véleményt nyilvánítsanak” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hidvéghi Balázs hozzátette: az elmúlt hetekben kiderült, hogy migránsok ezrei kapnak olyan név nélküli bankkártyákat, amelyekre Soros Györgyhöz köthető szervezetek utalnak pénzeket. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ezek az események mind arra utalnak, hogy a brüsszeli erők azon dolgoznak, hogy a bevándorlást legalizálják Európában.

A kezdeményezés migránsok tömegeit juttatná Európába

A voksolást megelőzően Gál Kinga fideszes képviselő azt írta a közleményében, hogy az EP “a józanság legcsekélyebb jelét sem mutatva olyan kezdeményezéssel állt elő, amely migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni”. Elfogadhatatlannak nevezte a “realitásoktól elrugaszkodott” javaslatot, mert véleménye szerint az a probléma orvoslása helyett csak importálná azt.

Bár az ügyet már megvitatták az EU-ban, nem született eredmény. Jelenleg számos ilyen tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret a közösségi jogban.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.