Lélegzetelállító elektromos luxusautóval rukkolt elő az olasz autógyártó

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

 

Az idei Genfi Autószalonon mutatták be a Pininfarina autómárka bivalyerős 1900 lőerős modelljét, amely a nem versenyautó kategóriában pályázhat a leggyorsabb sportautó címére. És hab a tortán, hogy a Battista teljesen elektromos meghajtású.

A sportautót a Pininfarina dízájnstúdió alapítója, Battista Farina után nevezték el, aki később egy 1961-es elnöki rendelet alapján, beceneve (Pinin, kicsi) után vette fel a Pininfarina nevet. Halála után fia és unokája vette át a cég vezetését.

A Battista technikai adatai imponálók: 1900 lóerővel és 2300 Nm nyomatékkal a legerősebb olasz sportautó, megelőzve a Ferrarit és a Lamborghinit. Az elektromost meghajtást horvát Rimac szállítja.

Kevesebb, mint két másodperc alatt gyorsul százra, és a háromszázat is eléri tizenkét másodperc alatt. Végsebessége 350 km/óra. A 120 kilowattórás akkumulátor teljesítménye, amely 20 kilowattórával meghaladja a Tesla S modelljét, 450 kilométert képes megtenni egy töltéssel. Paolo Pininfarina, az autógyártó elnöke úgy nyilatkozott, hogy szerinte ezt nehéz lesz megközelíteni.

A Pininfarina tíz évvel ezelőtt már próbálkozott az elektromos luxusautó kifejlesztésével, de a pénzügyi válság miatt lefújták a projektek. Az elektromos autógyártásban bekövetkezett fejlődést jól mutatja, hogy tíz éve még 136 km/óra végsebességgel és 200 kilométeres hatótávolsággal számoltak.

Az autó dízánjáról Paolo Pininfarina, a cég alapítójának unokája őszintén vallott: „Tervezők vagyunk, olaszok vagyunk. Nem tudtunk kompromisszumot kötni az autó szépségében.”

Az olasz autógyártóban 2015-ben szerzett többségi tulajdont az  indiai Mahindra Group, amelynek többek között a dél-koreai SsangYong Motor autógyártó tulajdonosa és Mahindra Raincg nevén saját csapata van a Formula–E bajnokságban, ahol csak elektromos versenyautók indulhatnak. Az indiai tulajdonos nyitott a sportterepjáró kategória felé, de a középpontban a luxusautók maradnak.

A Battista szuperautó vételára 2,6 millió dollár, csaknem 730 millió forint.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel