Lehull a lepel a magyar alvilág titkairól, író lett a bankrablóból – A szökött idegenlégiós Iván, kitálal

lehull a lepel a magyar alvilag titkairol iro lett a bankrablobol 800x746 1
Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Dobnik János Iván neve nem ismeretlen a nyilvánosság előtt, először Friderikusz Sándor Az én mozim című műsorában mesélt kalandos életéről. (A műsor a cikk végén megnézhető.) A még csak a húszas éveinek legvégén járó fiatalember akkora már túl volt a francia idegenlégión és bankrablásért Belgiumban leülte a rá kiszabott büntetést is.

Míg a műsorban alkalma volt megvillantani lírai énjét, addig a későbbiekben inkább a bűnügyi hírekben találkozhattunk vele, mint például a hírhedt Magda Marinko ügy egyik vádlottjaként.

 

Iván olyannyira nem titkolja a múltját, hogy már a negyedik olyan könyvének kiadására készül, amely a maga mögött hagyott évekből táplálkozik.

Első kötete A légiós egy életrajzi könyv, amelyben kegyetlen őszinteséggel ír a múltjáról, arról, hogy tizenhat évesen miért és hogyan disszidált Magyarországról, és miként jutott el a francia idegenlégióba. Részletes képet kaphatunk a katonaélet borzalmairól, megpróbáltatásairól, a szökésről és a vérbe fulladt bankrablásról, amely miatt hosszú évekig élvezhette a belga hatóságok vendégszeretetét.

Különös kettősséget mutatnak a lírai hangvételű versei, amelyek az erőszakos jelenetekben bővelkedő történetet szelik fejezetekké. A légiós sztorija a Magda Marinko perrel ér véget, amelyben mint harmadrendű vádlottat lőfegyverrel való visszaélés vádjával egy évre ítéltek el.

 

A második könyv A vörös osztag szintén a saját életéből merít, legalábbis az egyes szám első személyben megírt történetek erre engednek következtetni. Nem egy klasszikus krimit foghatunk a kezünkben, rövid, látszólag egymáshoz nem kapcsolódó, a magyar alvilágban játszódó, de térben és időben mégis eltérő történetek ismétlik egymást, amelyeknek mégis van egy íve, ami miatt alig tudja lerakni az olvasó.

Érdekessé teszi a könyvet, hogy a sztorik szereplői valós személyek – gyakorlatilag a magyar alvilág összes ismert alakja szerepel benne – valós helyszíneken játszódnak és valós eseményeket írnak le. A hatóságokat bizonyára érdekelné, hogy egy-egy sztori meddig valóság és honnan az író fikciója? A mesélő természetesen nem árulja el nekünk.

Aki kézbe veszi A bankár, a bankrabló és a szélhámos kötetét, szintén nehezen tudja lerakni. Ugyanis minden egyes fejezetnek a vége úgy íródott meg, hogy az olvasó ne tudjon ellenállni a következőnek. Ebből adódik az a sodró lendület, ami miatt nehéz letenni, így elalvás előtt nem ajánlott belekezdeni, mert reggelig fog tartani… Ez a történet már inkább hasonlít egy klasszikus krimihez, a szerző ügyesen csavarva a sztorit az utolsó oldal utolsó bekezdésére hagyja a csattanót.

lehull a lepel a magyar alvilag titkairol iro lett a bankrablobol 800x746 1

Dobnik János Iván saját kiadásban jelentette meg a könyveit, és ahogy a Sztárklikknek elmondta, saját maga is árulja, boltokban nem kaphatók. Következő kötetének, a Gengszter világnak a borítója már elkészült. Ebben – ahogy az ismertetőben olvasható – a világ harci alakulatainak és titkosszolgálatainak felszínes és „felszín alatti”, a nemzetközi alvilági körökkel összefonódott akcióit mutatja be.
Iván Facebook oldalán nem csak megrendelni lehet a könyveit, de festményeiből is láthatunk néhányat, ahogy korabeli légiós fényképei is bepillantást nyújtanak abba a világba, amelynek keménysége, olykor embertelensége irtózatosan távol van a magyarok által megismert Rejtő Jenő-i mesevilágtól.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel