Légy hidegvérű: Tanácsok a karizmához

steven-segal-erzelmielete.jpg

Módszerből millió is lehet, alapelvből viszont csak néhány van. Az az ember, aki megérti az alapelveket, sikeresen meg tudja választani a saját módszerét.

Aki azonban módszerekkel próbálkozik, az figyelmen kívül hagyja az alapelveket, és biztosan ráfarag.
Harrington Emerson

steven-segal-erzelmielete.jpg

Az utóbbi időben egyfolytában egy alapelven gondolkodom, amely időről időre újra előbukkan: Légy hidegvérű.

Az én olvasatomban a Sztoicizmusról:

Ha mindenre amit mondanak neked érzelmekkel reagálsz, biztosan szenvedni fogsz. Az igazi hatalom az, ha hátradőlsz és logikus fejjel vizsgálod a dolgokat. Az igazi hatalom az önuralom. Ha szavakkal irányítható vagy, az azt jelenti, hogy bárki irányíthat téged. Vegyél egy nagy levegőt, és hagyd hogy a dolgok maguktól menjenek. – Warren Buffett

Csak egy út vezet a boldogsághoz, mégpedig az, hogy nem aggódunk tovább olyan dolgokon, amiket úgysem tudunk irányítani. – Seneca

Ha bármilyen külső dolog szomorúvá tesz, a fájdalom amit érzel nem az adott dolog miatt van, hanem amiatt amennyire te annak fontosságát felértékelted; ezt az értéket bármikor hatalmadban áll visszavonni. – Marcus Aurelius

Az én olvasatomban a Karizmáról:

The Charisma Myth (írta: Olivia Fox Cabane) című könyv 10. oldaláról:

„Valójában a karizma sokkal vonzóbbá tesz téged. Mikor kontrollált kísérletekben a résztvevők utasítást kaptak arra, hogy karizmatikus viselkedést mutassanak , a vonzósági szintjük jelentősen megnőtt a korábbihoz képest.” ….. „Itt van három egyszerű eszköz arra, hogy a karizmát azonnal megnöveljük egy beszélgetésben:

  • A mondat végén vigyük le a hanglejtést.
  • Csökkentsük a bólintások gyakoriságát és sebességét.
  • Álljunk meg két teljes másodpercre mielőtt beszélni kezdenénk.

How To Talk To Anyone: 92 Little Tricks for Big Success in Relationships (írta: By Leil Lowndes, Assorted Pages) című könyvből:

Áradó mosoly – „A túl gyors mosoly gyakran hamisnak tűnik. Ha hagyod hogy a mosolyod egy hatalmas szívélyes mosolyban teljesedjen ki, sokkal őszintébbnek és barátságosabbnak fogsz hatni. Akivel beszélsz, sokkal inkább érzi magát különlegesnek, mivel az a nagy mosoly csakis miatta van az arcodon. A következő pár napban figyeld meg a körülötted lévő emberek mosolyát. Kik azok akik általában véve a legmegbízhatóbbnak tűnnek? Mindig azok, akiknek lassú őszinte mosolya van.”

Szabj gátat a nyugtalanságodnak – „Ha egy beszélgetés igazán számít, hagyd viszketni az orrod vagy a füled, bizseregni a lábad. Ne izegj-mozogj, ne rángatózz, ne dülöngélj ide-oda és ne fészkelődj. De mindenekelőtt, hagyd a kezed távol a fejedtől. Az archoz közeli kézmozdulatok és a mozgolódás miatt a beszélgetőpartnerben megjelenhet az a zsigeri érzés, hogy éppen füllentesz.”

Az én olvasatomban a Hatalomról:

The 48 Laws Of Power (írta: By Robert Greene) című könyv 19. oldaláról:

„Ahhoz hogy megtanuljunk bánni a hatalommal …. bizonyos alapvető jártasság szükségeltetik …” „Ezek közül a legfontosabb jártasság – melyre a hatalom alapul – az érzelmeken való uralkodás képessége. Egy adott szituációra adott érzelmi válasz a hatalom legnagyobb gátja. Ez egy olyan hiba, mely sokkal többe fog neked kerülni bármiféle ideiglenes elégedettségnél, melyet az érzelem kifejezésével gyűjtesz be. Az érzelmek elhomályosítják az értelmet, és ha nem látod át jól a helyzetet, nem tudsz rá felkészülni és a kezedből kicsúszott irányítás miatt képtelen leszel reagálni rá.”

„A harag a legdestruktívabb érzelmi válasz, ez homályosítja el leginkább az elmét.”

Az én olvasatomban a Játszmáról:

The Shit Test Encyclopedia (írta: The Illimitable Man) című írásából.

„Miért hívják őket shit teszteknek? Nos azért mert valaki törődik veled *(fordító: eredetiben „give a shit”melynek jelentése: törődik vele, foglalkozik vele. Tagadásként: don’t give a shit, ami azt jelenti hogy „leszarja”, nem foglalkozik/törődik vele.)  és megpróbál elbizonytalanítani, hogy lássa mit fogsz reagálni.” „Ez az emberi interakció elkerülhetetlen része. Arra használjuk a shit teszteket, hogy értékes következtetéseket vonjunk le az emberekről, illetve hogy megtudjuk az emberek hogyan birkóznak meg a rájuk háruló nyomással. A shit teszt mögöttes mechanizmusa a vérmérsékletedet teszteli.

A shit teszt arra való, hogy „meghatározza a frame-ed.”

Amennyiben nyugodt tudsz maradni/látszólag nem hoznak zavarba és/vagy a shit teszt ellenére megerősíted a határaidat, általában véve átmentél a shit teszten. Ha viszont felhúzod magad, úgy érzed személyedben megtámadtak, kételkedsz magadban vagy gyengeséget mutatsz bármilyen észrevehető formában is a shit teszt alatt, akkor valószínűleg elbuktál a shit teszten.

How To Get Laid Like A Warlord című írásból:

„A nők azért vonzódnak hozzád, mert erősebb a frame-ed az övéknél. Ennyi.”

„Mi az az erős frame? Alapvetően ez egyfajta bizonyosságérzés, magabiztosság mindenben amit csinálsz. Ez a bizonyosság nyugalomként manifesztálódik a társadalmi nyomás pofájába. Leegyszerűsítve: a nők a hidegvérű „becserkészés” közben azért vonzódnak hozzád, mert sokkal nyugodtabb vagy náluk. Ez minden.”

Mit jelent mindez?

Egyszerűen fogalmazva, minden egyes idézet a különböző forrásokból különböző területekről ugyanazt az alapvető elvet tartalmazza: Légy hidegvérű.

Ne izgulj. Ne piszkáld az arcod. Ne nézz máshová a szemeiddel. Ne bosszankodj a dolgokon. Ne hagyd, hogy az érzelmeid átvegyék feletted az irányítást. Ne adj állandó visszaigazolást a folyamatos bólogatással, vagy azzal hogy azt mondod „a-ha”. Ne akarj túl hamar beszélni. Ne mosolyogj túl gyakran vagy túl gyorsan.

A lényege mindezeknek: Légy hidegvérű.

Originally posted 2019-06-10 10:56:09. Republished by Blog Post Promoter