Lebukott a totális megfigyelő rendszer a koronavírus miatt: Mindent tudunk rólatok

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Legalább 14 szenzorral gyűjtünk adatokat az emberekről és ezek közül csak az egyik a helyadat!

A tulajdonos mozgásáról, sebességéről, környezetének fényviszonyairól és más fizikai tényezőkről is tudunk, mondta Ori Shaashua, akinek cége az izraeli kormánynak szolgáltat adatokat a lakosságról.

Elárulta, milyen mélységű megfigyelés alá vontak mindenkit a koronavírus elleni védekezés részeként vagy inkább ürügyként.

A telefonos lekövetések nemcsak azt tudatják a kormányokkal, hogy hol tartózkodnak az állampolgárok — hanem képesek teljes képet adni az egyének „mikrokörnyezetéről”, mindenre kiterjedő információhalmazt biztosítanak a személyek fizikai környezetéről.

Szerinte az emberek többsége azt hiszi, hogy a készülékeiken keresztül csak a GPS adatokhoz jutnak hozzá „fentről”, de ez csupán a jéghegy csúcsa.

A cég technológiájával ennél sokkal részletesebb adatokat gyűjtenek — a felhasználók többségének tudtán kívül.

Elmondása szerint egy átlagos telefon 14 olyan szenzorral rendelkezik, ami információkat gyűjt — a tulajdonos mozgásáról, sebességéről, környezetének fényviszonyairól és más fizikai tényezőkről.

Shaashua elmondása szerint a helymeghatározásban olyan akadályokat is le tudnak küzdeni, amikre más alkalmazások (például a Waze) nem képesek.

A fizikai környezetről szóló információk mellett még az elérhető WiFi hálózatok és Bluetooth eszközök jeleinek erősségét is mérni tudják anélkül, hogy arra a felhasználók csatlakoznának.

A mozgást érzékelő szenzorok segítségével követni tudják, hogy ki kivel ül egy autóba vagy kivel utazik egy buszon. Ha érintkezés történik, a hatóságok látják a rendszerben, és bárkit karanténba rendelhetnek.

Mi megtaláljuk a tűt a szénakazalban” — mondta Shaashua, akinek cége általában olyan mesterséges intelligencia kidolgozásában segít a vállalatoknak, mellyel a felhasználókkal fenntartott kapcsolatokat igyekeznek építeni.

Izraelben múlt hét szerdán vezették be a telefonos megfigyelést annak érdekében, hogy ellenőrizni tudják a lakosság mozgását és társadalmi érintkezéseit, ezzel fékezve a fertőzés terjedését, és a karantén szabályok megszegését.

Az erre vonatkozó döntést az elrendelt veszélyhelyzet felhatalmazása alapján hozták meg, bár az illetékes Knesszet bizottság még vizsgálja az ügyet.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel