Lebukott a két férfi akik urániumot akartak eladni


Őrizetbe vettek két férfit Georgiában, mert radioaktív urán izotópot akartak eladni – közölte szerdán a kaukázusi ország biztonsági szolgálata.

A georgiai Állambiztonsági Szolgálat tájékoztatása szerint a férfiakat Kobuleti üdülővárosban fogták el. A sugárzó anyag 238-as tömegszámú izotópjának 40 grammját találták náluk. Ez az urán leggyakrabban előforduló izotópja, amelyből atomreaktorokban neutronbesurgázással – maghasadásra képes, vagyis atomfegyverekben is felhasználható – plutónium 239 állítható elő.

A két gyanúsított 2,8 millió dollárért (mintegy 800 millió forint) akarta értékesíteni a birtokában lévő uránt.

Ez nem az első eset, hogy Georgiában illegális uránkereskedelem gyanúja miatt elfogtak embereket. 2016 áprilisában öt embert vettek őrizetbe – szintén Kobuletiben – mert 1,625 kilogramm sugárzó anyagot akartak eladni. Korábban pedig egy hatfős csoport 238-as uránizotópot akart eladni 200 millió dollárért.

Forrás


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük