Kutatók mesterséges intelligencia segítségével megfejtették, hogy mit jelent a csecsemők sírása

Egy amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy megalkották a Szent Grált mind a szülők, mind az ápolónők, mind a gyermekgyógyászok számára, egy olyan eszközt, amely megfejti a babák beszédét, vagy pontosabban a sírását – ismerteti az Új Világtudat

Az újdonsült szülőknek gyakran komoly fejtörést okoz, hogy megpróbálják kitalálni, hogy újszülöttük beteg, fáradt, éhes, ölelésre van szüksége, vagy talán valami komolyabb baja van.

Szerencsére amerikai kutatók egy csapata kifejlesztett egy új mesterséges intelligencia módszert, amely megkülönbözteti a csecsemők sírásait egymástól, valamint különbséget tesz az egyes babák kritikus és nem kritikus sírásai között, például, hogy a gyermek szorong-e, vagy csak éhes.

Egy automatikus beszédfelismerésen alapuló szabadalmaztatott sírási nyelv algoritmust használva a kutatók a csecsemő sírásában rejtett mintákat észlelhetik egy tömörített érzékelési technikával, amely rekonstruálja a kezdeti nyers sírási jelet az adatbevitel alapján.

Ez hihetetlenül hasznos a csecsemők sírásának elemzésére, különösen zajos környezetben, például szülészeti ápoló osztályokon, szülőotthonokban, vagy otthon, miközben a kétségbeesett szülők megpróbálnak emlékezni arra, hogy hová tették a babahintőport.

Az algoritmus különféle sírási jellemzőket képes osztályozni és naplózni, amelyek betekintést nyújtanak abba, hogy miért sírnak a csecsemők, és mennyire sürgős az állapotuk, ami fontos információ a szülők és az egészségügyi dolgozók számára egyaránt.

Mint egy speciális nyelv, sokféle egészségügyi információ található a különböző sírási hangokban. A hangjelzések közötti különbségek tényleges információt hordoznak,” – magyarázta Lichuan Liu, a kutatást végző Digitális Jelfeldolgozó Laboratórium munkatársa.

A végső cél, hogy a csecsemők egészségesebbek legyenek, és csökkenjen a szülőkre és a gondozókra nehezedő nyomás.” (1)

A kutatás az Automatica Sinica (JAS) folyóirat májusi számában jelent meg. (2)

Forrás: Új Világtudat