Közös sajtótájékoztatón Macron szó nélkül maradt és ‘köpni-nyelni’ nem tudott Ghána elnökének 9 perces igazságbeszéde alatt! Érdemes meghallgatni!

Ghána elnöke Macronnal tartott közös sajtótájékoztatóján olyan 9 perces ébresztő jellegű monológot mondott, hogy közben Macron nem hogy szóhoz jutni, de ‘köpni-nyelni’ nem tudott.

Érdemes az elejétől az utolsó mondatig végighallgatni a ghánai elnök, Nana Akufo-Addo szavait.

Egy fundamentális témát és kérdést kell elővennünk, amely mellett nem lehet tovább elmenni! Nem folytathatjuk tovább azt a politikát, sem az országban, sem a régióban, de az egész afrikai kontinensen sem, hogy 60 év függetlenség után függjünk más országok segélyeitől vagy érdekeitől…!

A francia adófizetők pénzén nem csünghetünk! A saját lábunkra kell állnunk és ITT kell megoldanunk a problémákat!

Az a rengeteg fiatal ember, mely keresztülkel a Szaharán, aztán a Földközi-tengeren, ezeknek a fiataloknak azt kell megmutatni, hogy ITT van a remény, és itt van a jövő! Az országban és Afrikában! Nekünk nem segély kell és a francia adófizetők pénze!

Mi azt akarjuk, hogy a fiatal afrikaiak itt maradjanak! Meg kell szabadulnunk ettől a felfogástól, hogy másoktól függjünk! A segítséget és a segélyt köszönjük persze, de nem kell!

Az egész gondolkodást kell átalakítani. Hogy az emberek hozzá tudjanak járulni a fejlődésünkhöz és az a kérdés, hogy ebben mi mit tudunk tenni! MI AFRIKAIAK!

A saját országomnak, Ghánának kell ezt megtenni! Milyen volt anno Malajzia, Szingapúr, Dél-Korea? Mit voltak képesek elérni azáltal, hogy függetlenné válhattak és ott volt a tettre kész fiatal népességük?!

Nekünk mit kell tenni azért, hogy munkára bírjuk az itteni fiatalokat és lakosságot? Nekünk erre kell fókuszálnunk és nem a segélyekre és európai pénzekre! Ez az elsődleges kérdés!

Megváltoztatni a ‘Mindset’-et, a komplett gondolkodást erről! Meg tudjuk csinálni, ha meg van hozzá a korrekt elménk és hozzáállásunk!”

Ez a TED előadás szorosan kapcsolódik a cikk témájához és érdemes megnézni. Magyar felirattal:

Fordította: SBG Buddha