Közös harccsoportot hoznak létre a V4-ek – Együtt védjük Közép-Európát

 

Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.

A honvédelmi miniszter közölte: Horvátország is jelezte, hogy csatlakozni kíván a harccsoporthoz. A találkozón elfogadták Horvátország felajánlását. Benkő Tibor hangsúlyozta:

a magyar kormány álláspontja szerint kiemelten fontos kérdés Európa számára a biztonság, és ebben egyetért a V4 tagországainak valamennyi kormánya, ennek eredménye a közös harccsoport felállítása.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a tanácskozás másik fő témája a migráció volt. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a V4-ek valamennyi tagállama azt az álláspontot képviseli, hogy veszélyezteti a biztonságot, ha ellenőrizetlen migránsok lépnek a területükre. 

Ezzel kapcsolatban a miniszter felidézte, hogy a Magyar Honvédség már 2015 nyara óta tevékenyen részt vesz az országhatár, illetve a schengeni határ védelmében.

A V4-ek mindegyike csatlakozott a feladat ellátásához. Csehország és Szlovákia katonákat küldött, a lengyelek pedig anyagi eszközökkel segítették a határvédelmet – mondta Benkő Tibor.