Közép-Afrika kannibál császára, akit a franciák bukása után is megvédtek

Related image

A föld bukott államai gyakran fényes birodalmak romjain vegetálnak. A Közép-afrikai Köztársaság életében azonban soha egyetlen pozitív pillanat nem volt.

Gyarmati kizsigerelés, kannibál diktátor, AIDS, lepra, vízhiány. 1976 decemberében az ország elnöke, Jean-Bédel Bokassa új alkotmányt vezetett be, melynek értelmében az ország államformája monarchia lett.

Related image

A császárságnak maga a koronázás csődbe vitte az államkasszáját: a többmillió dolláros gyémántkorona mellé 240 tonna ételt és negyvenezer üveg bort szolgáltak fel a vendégeknek a ceremónián.

Egyébként Bokassa példaképe Napóleon volt, az ő koronázási ceremóniájának forgatókönyvét vette alapul. Később kiderült, hogy az ünnepség összköltsége potom 20 millió dollár volt, a francia teljes éves segély összege. A döcögős kezdés után mélyrepülés következett, Bokassa meggondolatlan döntései vezettek későbbi bukásához.

Jó példa erre, hogy saját hintójához Párizstól kért lovakat, a legjobb, legdrágább francia lovakat; egy hét alatt megdöglöttek az afrikai melegben.

Hasonló jó döntése volt, hogy az iskoláknak a saját arcképével díszített selyemköpenyt kellett megvásárolniuk és minden tanulónak ezt egyenruhaként kellett volna hordania. Erre természetesen nem volt pénze az intézményeknek.

Az iskolák tüntetésbe fogtak, Bokassa pedig jó példával járt elöl a hangulat enyhítésében, mert saját jogarával vert agyon egy-két gyereket, akikből (állítólag) evett is.

Mindettől függetlenül szerette a gyerekeket, mert húsz feleségétől született vagy ötven. De hasonló jó döntése volt pl. az, hogy anyák napján kiengedett minden nőt a börtönből, függetlenül attól, miért ült az illető.

Az általános felzúdulás ellenére is tizennégy év kellett elzavarásához, ostobaságai már az őt pártoló franciáknak is sok volt. Egy francia kastélyban éldegélt egy ideig, majd mikor visszatért Közép-Afrikába, halálra ítélték, amit erős francia nyomásra hat év börtönre, majd amnesztiára változtattak.

Magas állami nyugdíjon élt haláláig, amit a francia államtól kapott, békésen halt meg 75 éves korában, de még előtte tizenharmadik apostolnak kiáltotta ki magát.

Originally posted 2019-02-23 01:18:40. Republished by Blog Post Promoter