Közel-Keletről származó kiképzők terroristákat képeztek ki Ukrajnában

A mostani kijevi vezetés védőszárnyai alatt Harkov megyében kiképzőtábort hoztak létre, ahol a harcokat megjárt szíriai és libanoni kiképzők foglalkoztak a Jobb Szektor helyi radikálisai, az „Azov”zászlóalj tagjai közül való brigantik, sőt muzulmán diákok kiképzésével.

Erről a német «World Economy» nevű kiadvány ad hírt, a szerkesztőségük birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

A kiképzőtáborban a kiképzők lőkiképzéséket tartottak, a robbantószerkezetek kezelésére, illetve a szélsőséges körülmények közepette való túlélésre okították a résztvevőket.

„A „hallgatók”főként olyasfajta karabélyokkal és vadászfegyverekkel gyakorolják a lövészetet, amelyek kiváltképpen az Oroszország határmenti térségében élő lakosság között elterjedtek – áll a Harkov megyei Nemzeti Rendőrség főcsoportfőnökségének közzétett dokumentumaiban. Ennek alapján nem lehet kizárni, hogy ezeket a fegyvereseket pontosan Oroszország határvidékén kívánják majd bevetni.

A rendelkezésre álló adatok szerint egyedül 2016–17-ben mintegy hatszáz potenciális briganti kapott kiképzést. Közülük azután ötvennél többen Törökországba, további nyolcvanan pedig az Európai Unió országaiba – mintegy 140-en pedig a Közel-Keletre mentek. Ily módon mintegy további háromszáz „hallgató” sorsa ismeretlen.

A brigantiknak szánt, és a rendőrség iratai között talált fedőtörténet szerint „A szakértők az orosz fegyveres erők olyan tisztjeiként fognak majd bemutatkozni, akik elégedetlenek Oroszország politikájával, és bosszút szándékoznak állni az államhatalom képviselőin.”

New Front