Köszönjük Trump elnök úr: Máris hatalmasat nyert Magyarország az amerikai szankciózgatás következtében

Kínából ki, Magyarországra be – a világ legnagyobb kerékpárgyártója így reagál a Washington és Peking közötti kereskedelmi háborúra.

“Trump elnök még be sem csukta a száját, de mi már döntöttünk: elvisszük a termelés egy részét Kínából” – nyilatkozta a Bloombergnek Bonnie Tu, a Giant Manufacturing főnökasszonya.

Őt abból az alkalomból keresték meg, hogy a világ legnagyobb kerékpárgyártó cégének a részvényei 9,8 százalékkal emelkedtek a tőzsdén. Miért e példátlan növekedés? Mert a tajvani cég villámgyorsan vált helyszínt és terméket egyaránt. A legutolsó jelentés szerint a cég profitjának a negyedét az e-biciklik adják, vagyis a jövő környezetkímélő járművei.

Kampec a Made in Chinának?

Trump elnök szankciói rendkívüli módon megdrágítják a kerékpárokat az amerikai piacon: a 25 százalékos büntetővám átlagosan 100 dollárt jelent bringánként, ami miatt a tajvani óriás igyekezett új helyszínek után nézni.

Magyarország az egyik ilyen helyszín, ahova a bezárt kínai gyárat költöztetnék. “A termelésnek közel kell lennie az eladási piachoz” – hangsúlyozza Bonnie Tu asszony célozva Magyarország földrajzi helyzetére és uniós tagságára.

Persze azért a múltat nem lehet az egyik pillanatról a másikra eltörölni. A Giant Manufacturing hét nagy gyára közül öt még mindig Kínában működik, egy Tajvanon, egy pedig Hollandiában. A gyártás szempontjából ugyanis Kína eddig verhetetlen volt. Nemcsak az alacsony munkabérek miatt, hanem azért is, mert a helyi hatóságok maximálisan támogatták a külföldi befektetőket, akiknek sztrájkkal sem kellett számolniuk, hiszen a szakszervezeteket a kormányzó kommunista párt ellenőrizte.

Ezen felül nemigen kellett ügyelniük a környezetvédelemre sem, mert a helyi hatóságok becsukták a szemüket, csak, hogy náluk működjön egy korszerű külföldi gyár. Trump 25 százalékos szankciói ennek, a cégek szempontjából idilli állapotnak vetettek véget.

Bár Trump szankciói sok külföldi céget arra ösztönöztek, hogy otthagyják Kínát annak ellenére, hogy szép profitot csináltak eddig, azonnal fordulhat a kocka, ha az USA és az ázsiai óriás kereskedelmi háborúja véget ér. “Ha az amerikai szankciók megszűnnek, akkor abban a pillanatban megyünk vissza Kínába” – jelentette ki Bonnie Tu.

Köthet-e békét Trump és Hszi Csin-ping?

A két ország első számú emberei Oszakában, a G20-as csúcson találkozhatnak legközelebb. A legutóbbi ilyen csúcstalálkozón állapodtak meg a fegyverszünetről a kereskedelmi háborúban. Sokáig úgy tűnt, meg is egyeznek: Trump már arról írt a Twitteren, hogy floridai házában viszonozza azt a VIP-fogadtatást, melyet a Tiltott városban élvezett Pekingben. Aztán kiderült, hogy még sincs egyezség, sőt újabb szankciók vannak.

Minthogy a tárgyalások titkosak, nemigen lehet tudni, hogy a két óriás miért nem tud vagy nem akar megállapodni. Mindkét félnek érdeke lenne a megállapodás, hiszen a kereskedelmi háború globális visszaeséssel fenyeget. Márpedig Trump jövőre választási kampány elé néz, amely során egy recesszió aligha garantálná a sikert.

Hszi Csin-ping elnök viszont Észak-Koreába látogat, hogy Trump tudtára adja: ezen a fronton is csak Peking támogatásával érhet el sikert. Június végén Oszakában tehát lenne miről tárgyalnia a világgazdaság két óriásának, de egyelőre az is kérdéses, hogy leül-e egymással szemben az USA és Kína első számú embere.