Kormányválság Németországban a családegyesítési törvény miatt – A bevándorláspárti erők, már Merkelen is átlépnek

A német kormány új családegyesítési törvényt fogadott el, miszerint a migránsok közvetlen rokonaikat Németországba vihetik. Ez újabb törést jelent a nagykoalícióban.

Merkel kabinetje megszavazta, hogy 1 000 migránssal többet fogadjanak be havonta a családegyesítés nevében. Így azok mehetnek majd Németországba, akiknek a rokonuk már ott él – írja a Deutsche Welle.

A családegyesítés kérdését illetően nem egységesek az álláspontok a kormánykoalíción belül, az újabb lépés pedig mélyítheti a már meglévő törésvonalakat.

Miről is szól az új családegyesítési törvény?

A törvény augusztus 1-jétől lép életbe, amelynek értelmében kiterjesztik a családegyesítést azokra a már Németországban élő migránsokra, akik alacsonyabb szintű védelemben részesülnek. Azaz nekik nem jár minden, ami a tényleges menekülteknek és nem garantálják számukra a határozatlan tartózkodási engedélyt sem.

Az egyesítés a házastársakra, a nem házas, valamint a kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsok családtagjaira vonatkozik.

Elsőbbséget élveznek majd a betegek, a gyerekek és a politikai üldöztetésben részesültek. Ha az egyik hónapban nem használják fel az ezer fős kvótát, a fennmaradt üres helyek száma áttolódik a következő hónapra, de ez a stratégia csak az új törvény életbe lépését követő 5 hónapon keresztül lesz érvényben.

Különleges helyzetekben még a potenciális iszlamistáknak is megengedik, hogy családegyesítést kérelmezzenek, ha garantálják, hogy sem ők, sem a rokonaik nem jelentenek fenyegetést.

A német sajtó információi szerint már a törvény jogerőre emelkedése előtt 26 ezer migráns kérelmezte a családegyesítést, szóval bőven fognak még Németországba érkezni, nem kell attól tartani, hogy a havi 1 000 fős kvóta kitöltetlen marad.