Komplett embereket képes megalkotni az új mesterséges intelligencia

Emberi beavatkozás nélkül, magától. A DataGrid japán cég fejlesztette ki a mesterséges intelligenciát, amely ‘megtanulja’ a tökéletes emberi képalkotást.

Kicsi olyan érzés, mint a moziban. Látunk egy grafikát, amelyen emberek állnak, mozognak, átöltöznek, mintha valódiak lennének, holott mesterségesek. Egy MI (mesterséges intelligencia) alkotta őket, az arcukat, a hajukat, a testüket. Ezt a képességét elsősorban reklámok készítésére akarják felhasználni, főleg a divatszakmában – írja a Nextweb.

A technológiáról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a rejtélyes név – „antagonista generatív hálózatok” (GAN) – tulajdonképpen egy algoritmust takar, amely automatikus tanulásra teszi képessé a kompjúter-programot. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy egy MI-program nyers adatok alapján, vagy konkrét megrendelésre maga alkosson képeket vagy videókat.

Egy másik program felülbírálja a munkáját, ellenőrzi, hogy a személyek, akiket megalkot, tényleg valódinak, “emberinek” látszanak-e, és megpróbál rajtuk szükség esetén javítani. Mindezt konkrét emberi beavatkozás nélkül.

Ha beválik, számos cég, köztük a különböző online kereskedelmi hálózatok megspórolhatják az élő modelleket és a költséges reklámfotózásokat, de még a profi webdizájnereket és CGI dizájnereket is. Ezzel jó néhány, eddig ember által végzett szakma kerülhet végveszélybe.

Eddig az algoritmusok főként arcokat reprodukáltak. Idén februárban Philip Wang, az Uber mérnöke némi népszerűségre tett szert honlapja, a Thispersondoesnotexist (a jelentése “Ez a személy nem létezik”) révén, amely automatikusan kreált virtuális arcképeket. Az oldal ugyancsak GAN-technikán alapult, amelyet a Nvidia kutatói fejlesztették ki, és a japán anime rajzfilm-műfaj figuráinak megjelenítésére is felhasználták már.

Az ilyen technológiákat – mint minden forradalminak nevezhető újítást – lehet alkalmazni hasznos, vagy ártalmatlan célokra, de sajnos az ellenkezőjére is, például zaklatásra és propagandára. Ezek közé tartozik a „deep fake”, amely algoritmusokkal lehetővé teszi egy valódi személy hangjának, arcának, testének teljes leutánzását.

Előfordult már, hogy hírességek fejét illesztették be észrevétlen módon pornográf felvételekbe, de így adtak tavaly Barack Obama amerikai ex-elnök szájába egy hozzá egyáltalán nem illő, abszurd szöveget.

A lehetőségek tehát minden irányban végtelenek, a kérdés, hogy az AI fejlődését jóra, vagy rosszra használjuk-e, illteve hogy mennyi humán munkaerőt szorít majd ki a jövőben.