Terrortámadás: Egy szomáliai muszlim férfi volt, aki kocsival hajtott a bevásárlóközpontba, majd késelni kezdett Melbourne-ben

Az ausztráliai Melbourne-ben egy férfi gépkocsijával belerohant egy bevásárlóközpont épületébe, majd megkéselt több embert, egyiküket halálosan, a rendőrök meglőtték és őrizetbe vették – jelentették ausztrál hírportálok péntek.

Az incidens a délkelet-ausztráliai nagyváros központi üzleti negyedében történt. Az esetről szóló híradásokból azt lehet leszűrni, hogy a férfi gépkocsijával nekiment az épületnek, felgyújtotta az autót, majd késsel támadt a járókelőkre, és nekirontott a helyszínre érkező rendőröknek is. Végül ártalmatlanná tették.

A támadó három járókelőt szúrt meg, egyikük a helyszínen belehalt sebesüléseibe. A másik két sebesültet kórházba szállították, állapotuk nem ismert.

A hírek először ismét diszkréten hallgatnak arról a tényről, hogy ki is lehetett a férfi aki a cselekményt elkövette. A twitteren közzé tett videók viszont egyértelműen megmutatják, hogy egy tipikus muzulmán kinézetű férfi volt az elkövető. A média megint el akarja hallgatni a tényeket és a PC nevében megakadályozza hogy az emberek értesüljenek a valóságról.

Időközben nyilván felismerték, hogy nem tudják az igazságot elhallgatni és közzé tették, egy szomáliai bevándorló volt a tettes. A szomáliai terrorista a támadás közben azt üvöltötte, hogy

Allahu akbar!”, –azaz Allah hatalmas. 

Az Amaq hírügynökség, az Iszlám Állam médiuma kijelentette, hogy az ő emberük követte el a támadást, aki egy magányos farkas volt. Az ausztrál rendőrség hivatalosan is terrortámadásként kezeli az ügyet. A támadó családjáról kiderítették, hogy a kelet-afrikai országban jelen lévő terrorszervezetekkel is szoros kapcsolatban álltak.

Így végül terrorcselekménnyé is minősítették az esetet. A férfi, kocsijában több gázpalackot is találtak, ami szerencsére nem robbant fel. A férfi, azoknak ment neki késsel, akik oda akartak menni a lángoló kocsihoz, mivel biztosítani akarta, nehogy el tudják oltani, amíg fel nem robbannak a gázpalackok. Ha ez bekövetkezik, sokkal több áldozat lehetett volna.

Több szemtanú is készített felvételeket, ebből itt egy másik összeállítás.

A támadóra végül rálőttek, és súlyosan megsebesítették. A férfit válságos állapotban szállították kórházba.

Graham Ashton Victoria állambeli rendőrparancsnok közölte, hogy a platós terepjárót grillezéshez használt gázpalackokkal rakták meg, és a tartályok kaptak lángra.

Nem gondoljuk azt, hogy jelenleg is veszély áll fenn, de bizonyosan terrorcselekményként kezeljük az incidenst” – mondta Asthon. A támadó kilétét nem akarta felfedni, de azt elmondta, hogy egy szomáliai származású férfiról van szó, aki ismert volt a rendőrség számára, jórészt a látókörükben lévő családtagjai miatt.

Ashton hozzátette, hogy a hét végi ünnep, az Emlékezés Napja idejére foganatosítandó biztonsági intézkedéseket az emlékhelyek és nyilvános események helyszínei körül felülvizsgálják, és feltehetően meg fogják erősíteni a rendőri jelenlétet.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szócsövén, az Aamák hírportálon azt közölte, hogy egyik harcosa hajtotta végre a melbourne-i „gázolásos és késeléses bevetést a koalíció célpontjai és polgárai elleni támadásokra szólító felhívásra”.

Az Iszlám Állam vezetője, Abú Bakr al-Bagdádi idén augusztusban arra szólította fel híveit, hogy világszerte „vessenek be pokolgépeket, késeket vagy gépkocsikat” az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette koalícióban részes országokban, amelyek felszámolták a Bagdadi által 2014 decemberében Szíria és Irak területén kikiáltott iszlám kalifátust.

Már Ausztráliában is tombol a muszlim terrorizmus

Ausztráliát eddig nem úgy ismertük, ahol a muszlim terrorizmus felütötte volna a fejét. A déli kontinensen meglehetősen szigorú bevándorláspolitikát folytatnak, de ennek ellenére mégsem sikerül minden terrorakciót megakadályozni. Most összegyűjtöttük, milyen merényletek történtek Ausztráliában az elmúlt években. 2001 és 2014 között egyetlen terrortámadás sem történt a szigetországban.

2014. szeptember 23-án egy 18 éves terrorista megkéselt két terrorelhárítót egy rendőrőrs mellett Melbourne külvárosában. A merénylőt később a hatóságok lelőtték. Az eljárásban kiderült, hogy az Abdul Numan Haider névre hallgató férfi felmenői Afganisztánból érkeztek a szigetországba.A férfi Ausztráliában radikalizálódott, az Iszlám Állam zászlóját is megtalálták a lakásán.Haider azok közé tartozott, akik megpróbáltak Afganisztánba bejutni, hogy szélsőséges szervezethez csatlakozzanak, azonban az ausztrál hatóságok nem engedték ki az országból.

Az utóbbi években megszaporodtak a terrortámadások AusztráliábanFORRÁS: AFP/WILLIAM WEST

Túszdráma a kávézóban

2014. december 15-én legalább húsz, de inkább több embert ejtettek túszul az ausztrál nagyváros, Sydney üzleti negyedében, a Lindt svájci csokoládécég kávézójában. A tévék felvételein látni lehetett, hogya kávézóban arab nyelvű felirattal ellátott fekete zászlót emeltek a magasba a túszok, erre a túszejtők kényszerítették őket.A fegyveres, középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő túszejtő férfi valószínűleg egy Man Haron Monis nevet viselő iráni, aki 1996-ban kapott menedékjogot Ausztráliában. A rendőrség közlése szerint az incidensben hárman haltak meg: az ötven éves túszejtő, valamint egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő. Rajtuk kívül négy ember sérült meg, köztük egy rendőr.

Az elkövető iráni férfiról volt ügyvédje azt mondta, meglehetősen elszigetelt volt, muszlim papnak tartja magát, korábban pedig már több rendőrségi ügye is volt: 2009-ben fenyegető leveleket küldött Afganisztánban megölt ausztrál katonák családtagjainak, ráadásul több mint 40 szexuális zaklatással kapcsolatos ügye is volt. A férfi egyik követelése úgy szólt, hogy a szélsőséges Iszlám Állam zászlóját vigyék el neki a kávézóba.

Ebben a kávézóban zajlott a túszdrámaFORRÁS: AFP/WILLIAM WEST

15 éves fiú támadt

2015. október 2-án a 15 éves iszlamista, iráni születésű Farhad Khalil Mohammad Jabar nyitott tüzet Sydney-i nyugat részén egy épület előtt a rendőrség egyik informatikusára. A Parramatta kerületben lévő központban van a gyilkossági és a kábítószeres csoport, valamint a közel-keleti szervezett bűnözéssel és a bandákkal foglalkozó osztályok. Itt dolgoznak az állam legismertebb és legjobb nyomozói. Rendőrségi források arról számoltak be, hogy több „fülest” is kaptak arról, hogy támadás készül a parramattai központ ellen, ezért minden tiszt parancsba kapta, hogy akkor is tartsa magánál a fegyverét, ha az íróasztala mögött ül.

2016. szeptember 10-énegy iszlamista terrorista Ihsas Khan, az Új Dél Wales-i Minto településen egy parkban késsel támadt egy férfira.A férfi a támadását azért időzítette egy nappal szeptember 11-e előtt, hogy így emlékezzen az amerikai terrortámadásra.

Saját lakásában, burkában támadt a férfire

2017. április 6-7-én egy 15 és egy 16 éves iszlamista terrorista késelt halálra egy férfit Queanbeyan városában egy vasútállomás mellett. Az elkövetők az állomás falára vérrel írták fel, hogy IS (Az Iszlám Állam egyik rövidítése). Két hónappal későbbegy szomáliai születésű iszlamista Melbourne külvárosában lelőtt egy portást, majd pedig túszul ejtett egy nőt.A rendőrség végül kiszabadította a nőt, és lelőtte a merénylőt.

A mostani melbourne-i terrortámadás előtt az utolsó merénylet idén februárban történt. Egy 24 éves bangladesi nő, aki szoros kapcsolatban állt az Iszlám Állammal a saját lakásában késelt meg egy 56 éves férfit. A támadáskor a merénylő burkát viselt, de ennek ellenére a hatóságok később elkapták.