Klímakatasztrófára és annak következményeire, új megnyíló katonai lehetőségekre készül a Pentagon 52 oldalas jelentése

A Pentagon legújabb 52 oldalas jelentése már a közeljövő klímakatasztrófájának következményeire készül fel és az abból adódó potenciális előnyök kihasználását helyezi előtérbe.

Klímaváltozás, az áram-, és vízellátás akadozása, menekültek áradata – ezzel kell számolni, de eközben ez újabb lehetőségeket teremt katonai beavatkozásokra, például területszerzési lehetőségre az Északi-sarkköri területeken.

A tanulmány címe: “A klímaváltozás alkalmazásának lehetőségei az Amerikai Hadsereg számára”

Az 52 oldalas jelentést tudósok csapata készítette és apokaliptikus forgatókönyvekkel számol: a tengerszint emelkedése miatt vándorlásra kényszerített több százmillió ember; – az amerikai elektromos ellátórendszer és szállítórendszer összeomlása; – magának a hadseregnek a tehetlensége, hogy vizet juttasson el majd saját csapatainak… – ez csak néhány példa a tanulmány előrejelzéseiből.

De előre vetít ezzel párhuzamosan egy még nagyobb szerepet az amerikai hadsereg számára, ahol egyszerre enyhítheti ezeket a hatásokat az Egyesült Államokon belül, ugyanakkor a csapások következtében új tengerentúli területeken avatkozhat majd be.

A rövidtávú apokaliptikus előrejelzések közül az egyik legjelentősebb a jelentés szerint, hogy az elkövetkező 20 éven belül összeomolhat az USA energia-, és elektromos-ellátó rendszere.

Ez egyúttal az egész országot hűtési lehetőség, vízkezelés, világítás, fűtés, légkondícionálás, kommunikáció, tömegközlekedés, üzemanyagelosztás nélkül fogja hagyni, azaz minden olyat érint majd, melynek a mai technológiai civilizációnak szüksége van.De nemcsak az energia elosztása, hanem már megtermelése is veszélyben van.Az Egyesült Államokban működő 99 nukleáris reaktor közül, mely az ország energiaellátásának 20%-át biztosítja, 60% olyan régiókban található, mely térségek előreláthatólag szenvedni fognak a klímaváltozás egyik vagy másik következményétől, a tengerszint emelkedésétől kezdve a nagyon komyol viharokon át az ivóvíz-hiányig.

Északi-sark – Jövünk! 

Persze nem minden sötét és végzetes: amint a sarki jéggel borított területek visszahúzódnak, máris megszerezhetőek az Északi-sark ásványkincsei – az amerikai hadsereg átveheti az ellenőrzést a ‘fránya’ oroszoktól.

Az USA-nak azzonal meg kell kezdeni kiterjeszteni képességeit, hogy műveleteket tudjon végrehajtani az Arktiszon és megvédeni gazdasági érdekeit, együttműködni ebben szövetségi partnereivel.

Bár folyamatosan Moszkvát vádolja azzal, hogy militarizálja a sarkvidéket, a jelentés mégis arra sürgeti az amerikai hadsereget, hogy hogy költsőn több pénzt a sarkvidéki hadműveletek végrehajtására, ezzel pedig Washington hozzáférhet majd a fagyott térség alatt elterülő hatalmas kőolajkészletekhez.

A vízellátás biztosítása miatt katonai küldetések kerülnek veszélybe és helyeződnek át új térségekbe

Még több katonai beavatkozás?

A jelentés szerzői arra is kitérnek, hogy a klímaváltozással kapcsolatos katasztrófák több száz millió embert fognak földönfutóvá tenni szerte a világon. – Ebben Banglades az egyik legkritikusabb példa a tengerszint emelkedése miatt.
A menekültek áradata viszont konfliktusokat indíthat el a már amúgy is instabil és nukleáris fegyverekkel felszerelt Indiai szubkontinensen.

Az ilyen válságok az Amerikai Hadsereg beavatkozását igényelhetik.

Akárhogy is – figyelmeztet a jelentés – ha a vízellátás helyzete még rosszabbá válik – amint az előre is jelezték már – “a hadsereg ellátása és a küldetések is kudarcba fulladhatnak a vitatott nagyon száraz területeken.”

Hadműveletek olyan helyeken, mint az elmúlt 27 évben Szíria, Irak vagy Afganisztán már nem lesznek lehetségesek, mivel lehetetlenné válik a csapatok vízellátásának biztosítása. Eközött és a klímakérdésekben növekvő tudatosság miatt az a lehetőség is elképzelhető, hogy “a tetemes karbonkibocsátással járó katonai műveletek jelentős korlátozására is sor kerülhet” (békeidőben persze).

Szóval a klímaváltozás végeredményben akár a “végtelen háborúk” végét is jelentheti…

Valószínűleg egyik végkifejlet sem kecsegtet túl sok poziívummal… 

Forrás: SGB Buddha