Kiverte a biztosítékot Németországban a gyermeket a vonat elé taszító afrikai migráns (Videóval!)

Késsel fenyegette meg, majd fojtogatta és bezárta szomszédját Svájcban az az afrikai származású migráns, aki hétfőn egy asszonyt és annak gyermekét lökte az érkező vonat elé a frankfurti pályaudvaron, a nyolcéves kisfiút halálra gázolta a szerelvény.

Az eritreai férfi egy idős asszonyt is a mozdony elé akart taszítani, de ő kivédte a támadást. A támadó tizenhárom éve engedély nélkül utazott be Svájcba, ahol menekültstátuszt kapott, az utóbbi időkben pedig mentális gondokkal kezelték. 

A támadóról kiderült újabb részletek ismét éles vitákat váltottak ki a németországi és az európai közbiztonság helyzetéről, és a rendőri ellenőrzések hatékonyságáról. A negyven éves eritreai férfi 2006-ban engedély nélkül utazott be Svájcba, ahol 2008-ban menekültstátuszt kapott.

A házas, három gyermekes férfi a német hatóságok információi szerint hosszú ideig az integráció pozitív példájának számított, beilleszkedett – írta az Index.  Német lapok szerint azonban a svájci hatóságok bejelentették, hogy a gyanúsított az év eleje óta betegállományban volt pszichés gondok miatt és kezelés alatt állt.

Az ortodox keresztény felekezethez tartozó férfinak nem volt komolyabb rendőrségi ügye, hat napja azonban Svájcban késsel fenyegette meg szomszédját, akit fojtogatott, majd bezárt, ezért Svájcban körözést adtak ki a támadó ellen. A férfi otthonában tartott házkutatáson nem találtak bármiféle radikalizálódásra vagy ideológiai indítékra utaló jeleket. Mivel a svájci-német határon nincs ellenőrzés, a férfi néhány nappal ezelőtt gond legálisan juthatott el vonattal Bázelből Frankfurtba.

Keddi sajtótájékoztatóján a német szövetségi rendőrség vezetője azt mondta: a férfit sem a határon, sem Németország területén nem ellenőrizték, ha így lett volna, egyértelműen meg tudták volna állapítani, hogy körözött emberről van szó.

A támadó a rendőrségi kihallgatásán nem adott magyarázatot tettére, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy alkohol vagy drog hatása alatt állt volna. A rendőrség pszichiátriai vizsgálatra is beutalta, hogy büntethetősége megállapítható legyen. Az alábbi videón a frankfurti pályaudvar egyik térfigyelő kamerájának felvétele látható, amely az afrikai támadót örökítette meg menekülés közben.

Seehofer: ha szükséges, lezárjuk a peronokat

A frankfurti eset akkora felháborodást keltett, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter megszakította szabadságát, és Berlinben összehívta a német rendőrség, az alkotmányvédelem, a vasút és más illetékes szervek képviselőit.

 Seehofer azt mondta, hogy tárgyilagosan kellene megközelíteni az esetet, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést pedig sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem eszközként felhasználni nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig az erőszak előszobája lehet sok esetben. A tárcavezető hozzátette, hogy a politikai közép útját kell járni: egyforma keménységgel és zéró toleranciával kell fellépni a szélsőjobboldali terrorizmus ellen és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.

A német belügyminiszter azt mondta, határozottan növelni fogják a rendőrség jelenlétét a vasútállomásokon és a közlekedési csomópontokban. Ha a közbiztonságról van szó, a pénz nem számít, akkor sem, ha ezt a célt több rendőrrel vagy a peronok lezárásával lehet elérni – fogadkozott a belügyminiszter. Megvizsgálják, hogy a Nagy-Britanniából ismert mintára a peront a vágányoktól elzáró, automatikus tolóajtókkal felszerelt falakat telepítsenek a pályaudvarokon. Seehofer szerint növelni kell a köztéri kamerák számát.

A korábbi vitákra utalva azt mondta: ez nem korlátozza a polgárok szabadságjogait, csak a biztonságot erősíti. Mindennek megvalósítása Németország ötezerhatszáz vasútállomásán ugyanakkor nem lesz könnyű feladat, mert ezek nagyon eltérő struktúrában működnek.

Javuló bűnügyi statisztikák mellett rettegnek a németek

Horst Seehofer keddi berlini sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Németországban jelentősen csökkent a bűnözés, de a lakosság biztonságérzete romlott. A romló közbiztonság kérdése nemcsak a vasútállomásokon történtek miatt vetődött fel Németországban: csak júliusban hat németországi mecsetet ért bombafenyegetés szélsőjobboldali csoportok által, közöttük a kölni Központi Mecsetet, amely ezerkétszáz fős befogadóképességével a legnagyobb muszlim imahely Németországban. A rendőrség egyik helyszínen sem talált bombát.

A fenyegető emailek egy része a betiltott Blood&Honour szélsőjobboldali csoporttól, illetve annak fegyveres szervezetétől, a Combat 18-tól származott. Egy hete a baloldali Die Linke párt irodaházát kellett kiüríteni az említett szervezet bombafenyegetése miatt. Idén márciusban több mint száz bombafenyegetést küldtek németországi intézményeknek, politikusoknak és újságíróknak.

Június 3-án egy feltételezhetően szélsőjobboldali csoportokhoz köthető férfi saját háza előtt lőtte agyon Walter Lübckét , a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kasseli politikusát.

Július 16-án Dieter Gummert, a németországi Hockenheim szociáldemokrata főpolgármesterét támadta meg egy férfi böhl-iggelheimi otthonában. Becsöngetett hozzá, ököllel arcon ütötte, majd elmenekült. A hatvanhét éves politikus elveszítette az eszméletét, a földre zuhant, beütötte a fejét, és az állkapcsa is eltört. A német városi önkormányzatok tanácsa szerint az elmúlt egy évben ezerkétszáz esetben ért politikailag motivált támadás helyi politikusokat.

Nem akar állandó határellenőrzést a német belügyminiszter

Mint a berlini sajtótájékoztatón elhangzott: a német titkosszolgálat közreműködésével fokozzák ezeknek a támadásokra készülő hálózatoknak a felderítését, ahogy küzdenek a terroristacsoportok, a külföldi bűnözői csoportok vagy a Németországban működő szervezett bűnözés ellen is. A rasszista uszítás és a gyűlöletbűncselekmények elleni fellépés jegyében a német bűnüldöző szervek a digitális térben is növelik a megfigyeléseket. Seehofer a keddi sajtótájékoztatón több kérdést is kapott arról, hogy a bűncselekmények milyen összefüggésben lehetnek az Európában tapasztalható migrációval.

Ugyan a Németországba irányuló bevándorlás tavaly július óta negyedével csökkent, Németországba az idén eddig háromszáznegyvenezren utaztak be engedély nélkül. A belügyminiszter továbbra is úgy gondolja, hogy a biztonság az országhatároknál kezdődik, ezért ott is fokozni fogják az érkezők ellenőrzését, de külön kiemelte, hogy nem kell állandó határellenőrzés bevezetésére gondolni.

 Seehofer arról is beszélt, hogy a Németországban bűncselekményeket elkövető bevándorlókat nagyon nehéz vagy lehetetlen visszaküldeni származási országukba, például Afganisztánba. Németország a védelemre szorulókat továbbra is befogadja, ez humanitárius kötelességünk – jelentette ki a német belügyminiszter.