Kína másik nukleáris opciója az USA-val folytatott kereskedelmi háborúban, a ritkaföldfém anyagok

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Pekingnek egy újabb gazdasági fegyvere van Washington ellen az egyre kiterjedtebb kereskedelmi háborúban – a létfontosságú ritkaföldfémek esetleges embargója, amire szükség van a csúcstechnológiai eszközök gyártásától kezdve egészen a vadászgépekig – írta az Új Világtudat

Hszi Csin-ping elnök rutin látogatást tett egy kínai ritkaföldfém létesítményben ezen a héten a két ország közötti növekvő feszültségek közepette, és röviddel azután, hogy az USA bejelentette a Huawei kínai technológiai óriás elleni intézkedéseket.

Annak ellenére, hogy Pekingből nem érkezett hivatalos bejelentés, a látogatás félelmeket váltott ki, hogy Kína készen áll arra, hogy ezeket a nyersanyagokat, különösen az export tilalom miatt, az USA-val szemben előnyként felhasználja.

A ritkaföldfém anyagok valóban egy újabb lehetőséget adnak Kína számára a megtorlásra, mondta Alessandro Bruno független politikai elemző.

Komoly korlátozásokat vezethetnek be a ritkaföldfémekre, amelyek szükségesek mindenféle elektronikus berendezés, különösen a telefonok gyártásához. Ez jelentős veszélyt jelent, mert a nyugat nem rendelkezik saját ellátással,” – magyarázta.

Az ásványi anyagok nem meglepő módon nem szerepelnek azon áruk 200 milliárd dollár értékű listáján, amelyekre az Egyesült Államok magasabb behozatali tarifákat vetett ki. Röviddel azután, hogy a kínai és más médiák arról számoltak be, hogy Peking fontolóra veszi az embargót, a ritkaföldfém bányászati részvények az egekbe szöktek.

Kedden, a ritkaföldfém szektor 8,5 százalékkal emelkedett a Global Times szerint. A China Rare Earth Holdings Ltd az iparág legnagyobb nyereségét érte el, miután részvényei 108 százalékkal nőttek.

https://youtu.be/hzr5-gudwl4

A ritkaföldfém elemek stratégiai jelentőségét nehéz túlbecsülni. Minden nap használjuk őket anélkül, hogy tudnánk róla, megtalálhatók az okostelefontól kezdve a laptopokon át a hibrid vagy elektromos járművekig. A ritkaföldfémeket modern fegyverekben is használják, például rakéta irányító rendszerekben és vadászgépekben.

Nyilvánvaló tehát, hogy az amerikai iparágakat fájdalmas csapásként érné, ha Kína csökkentené az ellátást. Az Egyesült Államok számára a legfájdalmasabb rész az, hogy Kína az Amerikai Geológiai Intézet felmérése szerint virtuális monopóliummal rendelkezik a szférában, mivel az import mintegy 80 százaléka az ázsiai országból érkezik. Peking ezen anyagok tiltását használhatja fel nukleáris opcióként Washington ellen.

Az Egyesült Államok 1990-ben még a legnagyobb ritkaföldfémeket előállító ország volt, de Kína régen ellopta tőle ezt a dicsőséget. 2018-ban Peking 120000 tonna anyagot termelt ki – ez 15000 tonnás növekedés az előző évhez képest, míg az Egyesült Államok összesen 15000 tonnát bányászott.

Kínában 44 millió tonna ritkaföldfém elem található, míg az USA-ban mindössze 1,4 millió tonna. (1)

Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel