Kiderült, TNT tartalmú rendőrségi gránát roncsolt a szét a kezét a párizsban

Gránát szakította le egy tiltakozó ujjait, már húsz embernek hiányzik valamelyik szeme – kőkeményen odacsapnak a zavargásokon a rendőrök a sárgamellényeseknek

Részletesen itt számoltunk be az esetről: Sárgamellényes tüntetések – A rendőrök gránátja tépte le a demonstrálók fotósának kezét

Brutális összecsapásokba torkollott a sárgamellényesek mozgalmának legutóbbi, múlt szombati tüntetése. A francia rendőrök TNT-t is tartalmazó gránátokkal és gumilövedékekkel oszlatják az egyre erőszakosabbá váló tömeget, amelynek vezetőit állítólag meg is figyelik.

Párizs 20190211 Tizenhárom hete minden szombaton háborús övezetté alakul a francia főváros (AFP – Zakaria Abdelkafi)

Párizs, Marseille, Bordeaux, Toulouse, Montpellier és Nizza utcái ismét a sárgamellényesek skandálásától, gránátok robbanásától és puskaropogástól voltak hangosak: szombaton tizenharmadik alkalommal tüntetett a francia alsó középosztály a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája, illetve a kemény rendőri fellépés ellen tiltakozva, és szinte mindenhol össze is csaptak a rendőrökkel.

A többségében be nem jelentett demonstrációkon a belügyminisztérium szerint ötvenezren voltak (más becslések szerint kétszer ennyien), Párizsban négyezren.

A fővárosban a menet a Champs-Élysées sugárúttól indult az Eiffel-torony irányába, a felvonulás pedig a már megszokott koreográfia szerint összecsapásokba torkollott: a tüntetők a nemzetgyűlés elé érve levizelték a kerítést, és a bejáratot védő paravánokat ostromolták.

Nem késett a rendőrség válasza sem, könnygázzal kezdték az oszlatást, az emberek pedig dobálták őket. Az egyik tüntetőnek – akire sokan a sárgamellényesek helyszíni fotósaként hivatkoztak – négy ujját is leszakította egy rendőrségi gránát.

A sérülést lefilmező szemtanú az AFP hírügynökségnek azt mondta, a rendőrök apró gumilövedékeket kilövő gránátot dobtak az emberek közé, a 21 éves férfi egy ilyet kapott a vádlijába, és amikor odakapott, akkor robbant fel az eszköz.

A speciális gránátra a sajtóban korábban sokszor könnygázgránátként hivatkoztak, a brit Sunday Express – és nem utolsósorban a francia rendőrszakszervezet honlapja – ugyanakkor arról ír, hogy a hírhedt GLI-F4-es gránát sebesíthette meg a férfit.

A csak a francia rendvédelem által használt gránát jókora adag TNT-t is tartalmaz, így a könnygáz- és hanghatáson túl is komoly sérüléseket okozhat.

További incidensek is kísérték az eseményeket: a tüntetők dühe padok, bankok és autók ellen is fordult – számos lángoló luxusjárműről készültek felvételek –, a rendőrök könnygázzal, gránátokkal és gumilövedék-záporral válaszoltak; utóbbitól eddig húsz tüntető vakult meg az egyik szemére.

Christophe Castaner belügyminiszter szerint viszont éppen ez segített elkerülni a veszélyesebb, közvetlen kontaktust a tüntetőkkel. Castaner egyébként úgy véli, számos rendpárti képviselőt támadtak vagy fenyegettek meg, ez pedig a demokrácia elleni támadás.

Antidemokratikus gyakorlatról ugyanakkor a tüntetők hangadói is panaszkodtak: a francia Le Point magazinnak azt mondták, hogy mintegy százötven társuk telefonját lehallgatja a titkosszolgálat.

A sárgamellényesek eközben a nemzetközi porondon is alakítanak, saját tervezett EP-listájuk mellett az olasz kormánnyal is valami szövetségféle kezd kibontakozni. Ennek kapcsán Szomráky Béla Olaszország-szakértő a köztévében arról beszélt, hogy éppen az EP-választás lehet az emiatt kialakult francia–olasz ellentét csúcspontja.

Tüntetők egy dél-franciaországi csoportja egyébként szeretett volna csatlakozni velük szolidáris olaszországi tüntetőkhöz, de az Euronews szerint a rendőrség megakadályozta ezt.

Forrás