Kezdődik a vég: a legnagyobb selfjég kezdett ez olvadni, ha ennek vége, az időjárás drasztikusan felborul!

Tízszer gyorsabb ütemben zajlik a Ross-selfjég eltűnése… kulcsfontosságú és kritikus pont lehet a klímakatasztrófa folyamatában. Hónapok lehetnek hátra?

Az óceánt felmelegítő napsütés és a légkörben rekedt, bizarr és veszélyes folyamatokat előidéző üvegházhatású gázok együttesen elkezdték olyan brutális mértékben melegíteni a sarkokat, hogy a legnagyobb selfjégnek csak hónapjai lehetnek hátra.

Legalábbis számos tudós és klimatológus ezen aggódik – jogosan.

Ha ez bekövetkezik, az a klímaváltozás folyamatának újabb fontos állomása, és beindíthat egy olyan dominó láncolatot, amit talán már nem lehet megállapítani.

A selfjég olvadásával foglalkozó tanulmányt a Nature Geoscience című szaklapban publikálták a kutatók, akik szerint a napsütés által okozott felmelegedést sokszor lebecsülik, de egyértelműen ez volt az egyik legfontosabb tényezője a nagyjából Franciaország méretével megegyező jégtömeg meglepően gyors olvadásának.

Nyáron a Nap felmelegíti az óceán felső rétegét a régióban, ami aztán bekerül a selfjég alá, aminek így magasabb hőmérsékletet kell kibírnia.

Az ekkora méretű jégtáblák stabilitását általában a mélyebben lévő meleg víznek való kitettséghez szokták kötni, de a kutatók szerint a felszínen felmelegedő víz is fontos szerepet játszik a kérdésben.

A tanulmány elkészítése során a kutatók négy éven keresztül figyelték a jégtömeget különféle helyeken, a sűrűsége mellett olyan adatokat is begyűjtve, mint a hőmérséklet, sótartalom és olvadási ráta.

Az eredményeik azért is fontosak, mert a napsütés általi felmelegedés és az olvadás viszonya meghatározhatja a selfjég jövőjét.

A klímaváltozás miatt valószínűleg kevesebb lesz a jég és magasabb lesz a víz felső rétegén hőmérséklete a Ross-tengeren, ami azt jelenti, hogy a jövőben még tovább fog majd nőni az olvadás mértéke.

– mondta Craig Stewart, a kutatócsoport vezetője.

A Ross-selfjég egyébként elengedhetetlen az óceánba tartó gleccserek lelassításához:

Ha összeomlana, akkor rövid időn belül több méterrel is megemelkedne az óceánok vízszintje.

A kutatók szerint persze ettől egyelőre még nem kell tartani, de az átlagosnál gyorsabb olvadás ettől még mindenképpen aggasztó.

Végső soron pedig remekül mutatja, hogy a globális felmelegedés nem játék, és még csak nem is egy kitalált dolog, ahogyan azt divatosan egyre többen próbálják beállítani…

Originally posted 2019-05-01 12:12:36. Republished by Blog Post Promoter