Kell-e félnünk a haláltól?: vagy a lelkünk fejlődésének egy kivételes lehetőségéről van szó

Van egy közmondás, miszerint “Biztos, mint a halál”. Létezik egy dolog, ami elől senki sem menekülhet el; előbb vagy utóbb mindannyian meghalunk. De vajon kell-e félnünk a haláltól?

Minden attól függ, hogyan tekintünk rá és mit gondolunk arról, hogy mi az, ami meghal. Ha ezzel az ideiglenes fizikai testtel azonosítjuk magunkat, akkor félelemben élünk, mert amikor a test meghal, akkor minden véget ér.

Ám ha a halhatatlan lelkünkkel azonosulunk, amely áthatja a testünket az élet és a tudatosság forrásával, akkor a halál maga olyan, mintha egy régi és elhasznált ruhát vetnénk le.

De vajon van-e még valami, ami miatt aggódnunk kellene? Mi történik a lelkünkkel a halálunk után? Hová kerül? Ez egy hosszú történet, de röviden, mindez rajtunk múlik. Mindenki szabad akarattal rendelkezik.

Hogy hogyan éljük a jelenlegi életünket, az határozza meg a jövőnket. Ezt nevezzük karmának, ami a newtoni hatás-ellenhatás törvényének finomfizikai megnyilvánulása. Minden tettünk azonos mértékű visszahatást szül. Szokták mondani, hogy szemet szemért, fogat fogért.

Ha Isten törvényei szerint élünk, akkor annak jó következményei lesznek, jobb helyre kerülünk a halálunk után. Ha azonban a saját szeszélyeink által vezérelve éljük az életünket, miközben nem törődünk a természet törvényeivel, akkor rossz helyre kerülünk.

Az egyetlen dolog az életben, ami biztos, az maga a halál. Életünket azonban átszövik a tervek, melyek megvalósulására nincs semmi garancia. Az egyetlen dolog, ami garantált és amivel a legtöbb ember nem tervez, az a halál.

A bölcsesség ősi könyvében, a Bhagavad-gítában az áll: oly sok létforma közül az emberi születés a legritkább. Ez ad számunkra lehetőséget az önmegvalósításra. De ezzel együtt felelősség is jár, a tudás és a választás lehetősége.

Élj jelentőségteljes életet! Olyan életet, ami nem teljesen átlagos. A test halála törvényszerűleg bekövetkezik, de hogy félünk tőle vagy sem, az csakis rajtunk múlik. Miénk a választás.

Új Világtudat