Kannabiszolajat árult, halálos ítéletet kért rá a gyógyszeripari lobbi: tűzzel-vassal üldözik még mindig egyes helyeken a gyógyszert 

Az eltelt évek során szemtanúja volt annak, hogy a barátait bebörtönzik, és aktivizmusa miatt még a munkahelyét is elvesztette…

Nemrégiben egy borzalmasan súlyos, halálos ítélet hívta fel a figyelmet arra, hogy a bolygón még egyes helyeken mindig nagyon erős a gyógyszeripari lobbi “maradi” szárnya.

Ők tűzzel-vassal próbálnak harcolni a rohamosan tejredű kannabisszel szemben.

Ha kell, akkor azzal, hogy halálos ítéletet kérnek a hatóságoktól arra, aki terjeszteni merészeli ezt a gyógyhatású növényt, és annak kivonatát.

Malajziában már most sürgetik külső nyomásra a kannabisz legalizációját a halálos ítélet miatt.

A most 41 éves Yuki azonban elszánt volt, hogy kipróbálja. Vett magának kannabiszt, és megkérte a férjét, hogy sodorjon belőle neki egy cigarettát.

“A fájdalom végre elmúlt, és tudtam pihenni. Úgy aludtam, mint a bunda” – mesélte.

Amikor másnap felébredt, érezte, hogy az étvágya is megjött, és megevett egy adag currys rizst. Ezután elszívott még egy kannabiszt cigarettát, és hosszú ideje először érezte azt, hogy neki tud állni a házimunkának.

“A gyerekeim akkor még kicsik voltak, az egyik 9, a másik 11 éves. Szükségük volt rám, de nem tudtam odafigyelni rájuk, mert annyira rosszul éreztem magam”

– idézte fel Yuki.

Az eltelt évek során szemtanúja volt annak, hogy a barátait bebörtönzik, és aktivizmusa miatt még a munkahelyét is elvesztette az egyik légitársaságnál.

A változás egy borzasztó csapással indult: augusztus 30-án a 29 éves Muhammad Lukmant, Yuki egyik barátját halálra ítélték.

Malajziában még kb. 900 emberre vár halálbüntetés kábítószerrel való visszaélés vádja miatt, de Lukman esete nagy felháborodást váltott ki, mivel a büntetést aránytalanul túlzónak találták.

Lukmant az ügyvédei jószívű, istenfélő muszlimként jellemezték, aki ingyen adta az olajat azoknak, akik nem tudták volna kifizetni – így Yukinak is. A termék nyilvánvalóan sokaknak segített különböző betegségeknél.

Októberben Yukit és barátait újabb meglepetés érte.

Mahathir reformokra hajló kormánya bejelentette, hogy teljes mértékben eltörlik a halálbüntetést. A kábítószer-csempészet miatt elítéltek, mint Lukman is, azonban életfogytiglan tartó, vagy több évtizedes börtönbüntetésre számíthatnak.

A este rámutatott arra, hogy sokak szerint valójában titokban gyógyszeripari nyomás érte a kormányzatot, ugyanakkor maga a malajziai kormány is többségében meglehetősen “maradi” és konzervatív.

Ez rávilágít arra, hogy miért gondolják egyesek úgy, hogy a kannabiszt végleg el kell törölni a Föld színéről…