Kaliforniai lövöldözés: Gondolkodás nélkül áldozta fel magát a diákokat mentő veterán

Mindössze három perccel azután érkezett Ron Helus sheriffhelyettes a kaliforniai Thousand Oaks település Borderline Bar and Grill szórakozóhelyéhez, miután ott eldördültek az első lövések, szerdán este 11.20 perc körül.

A veterán őrmester elsőként rontott be a helyre, hogy kiiktassa a diákokat gyilkoló merénylőt. Gondolkodás nélkül áldozta fel magát. Közvetlen közelről vívott tűzpárbajt a hosszú, fekete viharkabátot, símaszkot és baseball sapkát viselő támadóval. Golyók hatoltak keresztül testén, miközben társai leterítették a merénylőt.

Ron Helus életét már nem tudták megmenteni, halálos sebet kapott, a kórházba szállítás után röviddel elhunyt. Gyors önfeláldozásával több fiatal értelmetlen halálát akadályozta meg. Egy gyermek apja volt. 29 évnyi szolgálat után jövőre vonult volna nyugdíjba.

1698258_2-ron-helus.jpg

Ron Helus sheriffhelyettes hősi halált halt tegnap éjjel © Ventura County Sheriff Hivatal

A tragikus történet három perccel azelőtt kezdődött, hogy Ron Helus sheriffhelyettes és társai tűzpárbajba keveredtek, hogy másokat megmentsen.

Egy szemtanú elmondta az ABC7 csatornának, hogy egy feketébe öltözött fegyveres odament a szórakozóhely biztonsági őréhez, majd közvetlen közelről lelőtte. Ezután bement a country zenére szórakozó fiatalokkal roskadásig megtelt bárba, és a pult mögött álló pénztárost is lelőtte. Majd füstgránátokat dobott a táncparkettre, és először a levegőbe lőtt, majd az embereket vette célba. Legalább 100 ember volt a bárban aznap este.

1698262_21299860-046de35deab4ae4d3d19935

Egész éjszaka óriási volt a rendőri jelenlét a lövöldözés környékén © Mike Nelson / MTI / EPA

Az egyik szemtanú, Newbury Park az LA Timesnak azt mondta, 15 barátjával volt a bárban, amikor a lövöldöző betört az étterembe, és belelőtt a mennyezetbe. A férfi azt mondta, a fegyveres kiabált valamit, de nem értette pontosan, hogy miről beszélt.

A szórakozóhely zsúfolásig volt tinédzserekkel, akik a lövöldöző elől az asztalok alá bújtak, földön kúsztak, próbáltak biztonságos helyre menekülni. Három fiatal a kavarodásban, füstfelhőben, közvetlenül az előrefelé haladó merénylő mellett tudott a főbejáraton keresztül sértetlenül kirohanni.

1698260_21298846-8a099295438434db7d73973

Rendőrautók a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban, a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhely előtt © MTI

A tinédzserek a bárban kétségbeesetten próbáltak elrejtőzni, betörték az ablakokat a saját kezükkel, hogy átugorva meneküljenek az étteremből. Néhányan, akik elrejtőztek a padlástérben, csupán a rendőrség hosszas unszolására hitték el később, hogy már biztonságban vannak, és merészkedtek elő.

Három perc alatt a merénylő mintegy 30-szor tüzelt, 12 emberrel végzett és további közel huszat sebesített meg. A menekülő áldozatok egymástól elszórtan össze. A rendőrség szerint a gyilkos 29 éves volt, és engedéllyel tartotta magánál 45-ös kaliberű fegyverét.

1698264_screen-shot-2018-11-08-at-170622

Rendőri helyszínelés a lövöldözés színhelyén © Mike Nelson/MTI/EPA

– Félautomata fegyvere volt, hat másodperc alatt cserélte a tárat, nagyon gyorsan. Tudta mit csinál, nagyon profi volt. Úgy nézett ki egy símaszkot viselt az arcán és fekete baseball sapkát. Mindenki rohant. Nem volt túl sok sikítás, teljes volt a pánik – emlékezett vissza a KTLA-TV kérdésére Teylor Whittler tanuló, akinek az apja a katonaságnál szolgált, és korábban kitanította a lányát arra, hogyan viselkedjen ilyen helyzetben.

– A táncparketten voltam és néhány barátom az asztaloknál. Meghallottam a lövéseket, megfordultam és láttam őt tüzelni. Mindenki ordította, hogy földre!

1698290_000-1ao3ao.jpg

A szórakozóhely belseje, a lövöldözés után © J. Brown/AFP

– A tánctér bal oldalára rohantam és egymáson feküdtek az emberek. Néhány másodpercig csend volt, majd néhányan mondták keljünk fel, közeledik. Óriási pánik volt. Mindenki próbált elmenekülni, kijutni a helyről.

– Néhányszor elestem és éreztem, hogy egy srác mondja mögöttem, hogy gyerünk! Bevágtam a fejem egy bárpultba, az emberek betörték az ablakokat körülöttem, hogy kijussanak. Hallottuk a fegyverest tüzelni. Átugrottam az ablakon és felfutottunk a hegyre – emlékezett vissza Teylor Whittler.

Az áldozatok egy része a közeli benzinkúthoz rohant orvosi segítségért. Sokan voltak olyanok is a bárban, akik a tavalyi las vegasi tragikus koncert lövöldözés túlélői.

1698268_0-sheriff-borderline-shooting.jp

Ventura County Sheriff Geoff Dean nyilatkozik © ABC7 (képernyőfotó)

A Sky News hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető egy 30 év körüli, szakállas, közelkeleti kinézetű, feketébe öltözött férfi volt. Geoff Dean, Ventura megye seriffje hangsúlyozta: túl korai latolgatni a támadó indítékait, de nem zárható ki, hogy terrorista szándékkal követte el tettét.

A 130 ezer lakosú Thousand Oaks város Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekszik. A város polgármestere azt mondta, a statisztikák alapján Thousand Oaks az ország egyik legbiztonságosabb helye.

1698288_000-1ao3ai.jpg

A lövöldözés helyszíne, az utcán gyülekeztek a túlélők © J. Brown/ AFP

Az utóbbi időben több véres lövöldözésről is beszámoltunk az Egyesült Államokból. Pár napja a floridai Tallahassee egyik jógastúdiójában hárman haltak meg. Október végén, a pittsburghi zsinagóga elleni merénylet 11 ember életét követelte. Idén júniusban, a Capital Gazette című lap szerkesztőségében négy embert ölt meg egy lövöldöző.

Forrás