Te is üzenhetsz Brüsszelbe: Juncker lenyúlta Orbán ötletét konzultációs kérdőíven kérdezi a polgárokat, mi legyen

Megüzenheti Brüsszelnek, hogy mit tegyen Európa a migrációval, az oktatással és az egészségüggyel.

„Adjon hangot aggodalmainak, reményeinek és elvárásainak az EU jövőjével kapcsolatban” – így kezdődik az Európai Bizottság internetes konzultációja, amelyet szerdán tettek közzé a honlapjukon.

Tizenkét kérdésre lehet válaszolni. Olyanokra, mint például: Milyen Európai Uniós szinten hozott döntések miatt lenne büszkébb arra, hogy az Unióhoz tartozik?

Az alábbiak közül melyik jellemezné leginkább az Európai Unió ideális jövőjét?

  • Minimális szintű egészségügyi ellátás biztosítása az összes Európai Uniós országban,
  • magas szintű biztonság, oktatáshoz való igazságos és egyenlő hozzáférés mindenki számára Európa-szerte,
  • egy valódi kormány az egész Európai Unió számára,

Ha a migrációra gondol Európában, mit kellene most kiemelten kezelni, hogy az európaiak 20 év múlva annak előnyét lássák?

  • A migránsok beilleszkedését segíteni azokban az országokban, amelyek befogadják őket,
  • javítani a helyzetet azokban az országokban, ahonnan a bevándorlók jönnek,
  • küzdeni az illegális bevándorlás ellen

A kérdőív folytatásához kattintson ide!

Döntsük el, milyen legyen

„A közelgő európai parlamenti választások miatt itt az ideje eldönteni, milyen legyen a 27 tagú Európai Unió – mondta szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. – Bármi is történjen, Európát az európaiaknak kell felépíteniük. A ma induló felmérés minden európai számára felteszi a kérdést: milyen jövőt akarunk magunknak, gyermekeinknek és Uniónknak? Itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek ezek ügyében.”

A kérdőívet nem az Európai Bizottság alkalmazottai állították össze, hanem 96, az uniós intézményektől független európai állampolgár, akiket azzal a módszerrel választottak ki a lakosságból, amelyet az Eurobarometer közvéleménykutatások alanyainak kiválasztásánál is használnak.

Május 5-én és 6-án jöttek össze Brüsszelben, hogy kidolgozzák a kérdéseket és a lehetséges válaszokat. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság összevágott róla egy egyperces zenés videót is, hogy hogyan zajlott ez a munka.

Az Európai Bizottság már jó ideje szervez internetes konzultációkat és lakossági fórumokat a tagállamokban. A mostani kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnök felhívását is követi. Macron a tavalyi hivatalba lépésekor hirdette meg a programjában, hogy széleskörű konzultációk keretében az európai emberek véleményét fogja kikérni arról, hogy milyen irányba fejlődjön Európa.

Az Európai Bizottság a szerdai közleményében nem adott meg határidőt, ameddig ki lehet tölteni a kérdőíveket. Azt írták, hogy a konzultáció első fél évének eredményeiről decemberben tájékoztatják majd az európai államfőket és kormányfőket, és egy év múlva, 2019. május 9-én pedig összefoglalják a végeredményt.

Ezen az internetes oldalon lehet kitölteni a kérdőívet.