Jöhet a leszbi-mesefigura! A te gyereked nézi majd?

Régi vita, új elemekkel. Korábban csak arról elmélkedtünk, hogy mennyire jó, ha a gyerekek azt nézik, hogy Jerry egér irgalmatlanul megszivatja és egy-egy epizódban több alkalommal is szétveri Tom macskát. Agresszióra nevel, vagy egyszerűen csak vicces.

Aztán jöttek az ázsiai szarok, amelyeket mi már nem is értünk, csak azt tudjuk, hogy mindegyik szereplőnek bazi nagy szeme van és különböző elképzelhetetlen dolgokat visznek véghez.

A mesékről volt szó a szerda esti Ez itt a kérdésben az M5-ön. Kezdjük a lényeggel: a mese minden gyereknek fontos. Leginkább a szülő által felolvasott mese az igazi, hiszen ez segíti a belső képalkotást, de azért nyilván az sem baj, ha egy kicsit megy a tévé. Ugyanakkor a műsorban az is előkerült, hogy új hatások is érik a gyermekeinket.

Jön a leszbikus Elza a Jégvarázsban…

Jön a gender mesehős…

Mit ne mondjak! Ezek úgy hiányoztak eddig a nevelésből, mint a huzat. Ez lehet az új trend. És ez nem a gyerekeknek feladat, hanem nekünk szülőknek. A baj az, hogy a lurkóknak néha iskolába kell mennie és ott találkoznak azon szülők, azon gyerekeivel, akik nézik, támogatják a leszbikus Elzát. És máris egymás között intézik a gyerekek a mesék hatását – ne legyünk naívak, már most is téma az iskolások között a melegek kérdése, a migránsok ügye és egy csomó minden, amivel amúgy nem kellene foglalkozniuk.

A baj az, hogy miközben a leszbikus Elza szép lesz, színes lesz, vidám lesz, addig a mai gyerekeknek a Magyar népmesék sorozata, vagy a Mesék Mátyás királyról, esetleg a Fülesmackó már nagyon nem trendi. Lassú, nem olyan színes, nem olyan harsány – jelenlegi formájában vereségre ítéltetett a modern, gender mesékkel szemben. Hogy akkor az okos telefonokról és a videómegosztókról ne is essék szó, mert ott aztán ömlik a gyerekekre a selejt.

A közszolgálati csatorna műsorában is egyetértettek a vendégek abban, hogy a gyeplő, a nevelés eszköze a szülőknél van. A kérdés, hogy élünk-e vele.