Javuló magyar droghelyzet: Kimaradunk a nyugat-európai drogkrízisből – Zacher Gábor

Az ország legismertebb toxikológusával egy könnyed – vagy nem is annyira könnyed – interjút készítettünk Tusványoson, ahol másfél órás előadást tartott az emberek káros szokásairól, a dohányzásról, a kábítószerről, az alkoholról, a közösségi médiáról és annak veszélyeiről.

888.hu: Elég lesújtó számokat közölt, ami a függőket érinti, tud azonban valami pozitívat mondani?

Zacher: Alkohol tekintetében túl sok minden az elmúlt években nem változott, ott sajnos túl sok pozitívumot nem tudok mondani. Elég gáz, amit most mondani fogok, de a kábítószerben történt pozitív dolog, visszatért az ecstasy, és ma a piacon nincs ott az a sok szirszar kínai szemét.

Az előbbit ismerik a használók és az orvosi szakma is. Biztató, hogy egyre inkább visszaszorulóban van a szintetikus szerek használata is. Globálisan nézve vannak újfajta opiáttartalmú szerek is, melyek jelenleg krízist okoznak Nyugat- és Észak-Európában, meg persze Amerikában is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: Ezek eljuthatnak Magyarországra is?

Zacher: Nagyon nem lenne jó, ha eljutna ide, de szerencsére Közép-Kelet-Európában nem divat opiátot használni. Sikerült a kábítószer-használat miatt meghalt emberek számát is csökkenteni, míg 15 éve körülbelül évente 65-80 ember halt meg kábítószer-használat miatt, addig mára ez a szám negyven alatt van.

888.hu: Ha valaki függő, mi a jobb, vállalja fel vagy tagadja le?

Zacher: Egyértelműen az előbbi. Ha felvállalja, az azért jobb, mert akkor még megpróbálhat rajta változtatni.