Japán kutatók olyan mesterséges bőr kifejlesztésén dolgoznak, amely képes fájdalmat érezni

Japánban egy kutatócsoport egy olyan szintetikus bőrön dolgozik, amely segíthet a robotoknak együttérezni az emberekkel. Ez segíthet abban, hogy a robotok valódi társakká váljanak, ne pedig lélektelen gépek legyenek.

A japán Oszaka Egyetem kutatócsoportja fogalkozik a szintetikus bőr kifejlesztésével, amely egy nap lehetővé teheti, hogy a robotok fájdalmat “érezzenek,” Ezzel lehetővé válhat, hogy a robotok együttérezzenek embertársaikkal.

Noha az igazi “érzékenyen érzelmes” robotok még messze vannak a valóságtól, ez a kutatás fontos lépést jelent ebben az irányban. A technika úgy működik, hogy érzékelőket ágyaznak be lágy, mesterséges bőrbe, amely érzékeli az enyhe érintést és a fájdalmasabb érzéseket, mint például az ütés.

Az Amerikai Tudományos Fejlesztési Szövetség éves találkozóján számoltak be róla, hogy az ilyen bőrrel felszerelt robotok potenciálisan jelezhetik az érzelmeket. A kutatócsoport tagja, Minoru Asada szerint ez egy mesterséges “fájdalom idegrendszer,” mely kis fejlesztés végül ahhoz vezethet, hogy a robotok úgyanúgy érezzenek fájdalmat, mint az emberek.

Siker esetén remélhetőleg ez segít a robotoknak megérteni az érzelmi és fizikai fájdalmakat, amit az emberek átélnek.

A japán csapat már kifejlesztett egy nyugtalanítóan realisztikus megjelenésű robotfejet, amely képes megváltoztatni az arckifejezését a szintetikus bőr által érzékelt tapintási és fájdalom jelekre adott reakcióként. A robotot “Affetto” néven mutatták be, amely megbízhatóan képes érzékelni a különféle tapintásélményeket.

Kingson Man, a Dél-Kaliforniai Egyetem idegtudós kutatója szerint ez a fejlesztés a jövőben gazdagabb kölcsönhatást tehet lehetővé a gépek és a világ között. A bőrnek, amely inkább lágy, mint merev, lehetővé kell tennie a “sokoldalú és valóban intelligens módon való elkötelezettség lehetőségét“.
.embed-container position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;

Asada reméli, hogy ez a fejlesztés megnyithatja az ajtót a robotok számára, hogy felismerjék mások fájdalmát. Ez létfontosságú képességet jelentene azoknak a robotoknak, amelyeket úgy terveztek, hogy segítsék mások gondozását, például az idősek esetében.

De fontos különbség van egy robot, amely kiszámítható módon reagál a fájdalomra, és egy olyan robot között, amely képes közelíteni a belső érzéshez,” – mondja Antonio Damasio, a Dél-Kaliforniai Egyetem idegtudós orvosa. Egy nemrégiben írt cikkben ő és Man azzal érvelnek, hogy egy ilyen mesterséges érzés akkor fordulhat elő, ha a robotokat úgy programozták be, hogy valami mentális állapothoz hasonlót, például fájdalmat tapasztaljanak.

A tapintó érzékelőkkel ellátott robotok, amelyek érzékelik az érintést és a fájdalmat, például “ugyanúgy mosolyoghatnak, amikor beszélünk velük,” – mondja Antonio Damasio. “Ez egy kommunikációs eszköz, amely segítségével a gép kommunikál az emberrel.” Miközben ez érdekes fejlesztés, “ez nem ugyanaz,” mint egy robot, amely valamilyen belső tapasztalat kiszámítására szolgál, tette hozzá.

Még nem látjuk, hogy a csapat képes lesz-e teljesen “testreszabni” egy robotot, amely érez. De érdekes lépés abból a szempontból, hogy a robotok hogyan integrálódhatnak a jövőben zökkenőmentes az emberi társadalomba. (1)
.embed-container position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;

(1) – https://interestingengineering.com/researchers-in-japan

Ez a remek ismertető eredetileg az Új Világtudaton jelent meg: Japán kutatók olyan mesterséges bőr kifejlesztésén dolgoznak, amely képes fájdalmat érezni

Originally posted 2020-02-21 15:33:44. Republished by Blog Post Promoter