Izraeli rabbik: “Hiszünk a rasszizmusban, az arabok alsóbbrendűek … Hitlernek igaza volt, csak rossz oldalon állt”

Féltucatnyi uniós biztosjelölt kinevezését tagadta meg 2014-ben politikai meggyőződésük miatt Jean-Claude Juncker – ez derült ki abból az interjúból, amelyet Juncker a adott a 2004-es uniós csatlakozás évfordulója alkalmából.

Az Európai Bizottság azért sokszínű, mert demokratikus legitimációja van, hiszen az egyes tagállamok választásai határozzák meg összetételét. Kinevezésüknek további felhatalmazást ad az Európai Parlament kötelező jóváhagyása – mondta Jean-Claude Junkcer leköszönő bizottsági elnök a 2004-es uniós csatlakozás évfordulója alkalmából adott interjújában.

Juncker szerint az európai polgárok nem akarnak Európai Egyesült Államokat, és mint fogalmazott: a nemzetek akarata ellenére nem lehet Európát építeni, de a buta nacionalizmus ellenében igen.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e bizonyos biztosjelöltek kinevezésének megvétózását, Juncker a következőt válaszolta:

„Erre nem tudok válaszolni, mivel sem a következő parlamentnek nem leszek tagja, sem a bizottság elnöke nem maradok. Azt viszont elárulom, amit eddig nem mondtam el a nyilvánosság előtt: 2014-ben hat tagállam jelöltjét utasítottam vissza.”

Arra a kérdésre, hogy a közép-európai régióból is vétózott-e meg jelöltet, igennel válaszolt, ám hozzátette: nem volt köztük magyar jelölt.

Hozzátette: nem a nemzeti kormányok, hanem a bizottsági elnök jogköre megállapítani a célokat és összeállítani a feladatok leosztását.

„Abból indulok ki, hogy ez így lesz idén is” – tette hozzá Jean-Claude Juncker.