Újabb Macron botrány: Amíg a nép ellene tüntetett, ő egy bárban csajozgatott. Kiderült a felvétel

Újabb hatalmas botrány tört ki Franciaországban, miután a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron belügyminiszteréről, Christophe Castanerről előkerült egy videófelvétel, amin egy párizsi bárban ittasan szórakozik egy fiatal nővel. A felvétel a sárgamellényes tüntetések legkeményebb napján készült, amikor a rendőrök brutálisan bántalmazták a tüntetőket.

Christophe Castaner, Macron egyik legközelibb bizalmasa már többször viselkedett furcsán nyilvánosan is. Az Origo is bemutatta, hogy Macron kampányában milyen furcsa mozdulatokkal „táncolt”. Ez a felvétel akkor került elő, amikor Macron félmeztelen bűnözőkkel készült fotóival és muszlim dervistáncával volt tele a francia sajtó. Macron a már hetek óta tartó belpolitikai válság elől – sorban mondtak le a miniszterei – akkor Jerevánba menekült, és láthatóan jól szórakozott.

20181212allocution-attack-attaque-christChristophe Castaner francia belügyminiszterForrás: AFP/Hans Lucas/Christoph De Barry

Most Castanerről egy divatos párizsi diszkóban, a Notóban készült videó terjed az interneten. Ez a sárgamellényesek 17. megmozdulása után készült, miközben a rendőrök gumilövedékkel oszlatták a tömeget, súlyos, maradandó sérüléseket okozva rengeteg tüntetőnek. Szakértők szerint ez volt a sárgamellényes tüntetések legdurvább napja.

20190302sargamellenyes-tuntetesek-201903

Sárgamellényes tüntetők a francia belügyminisztert ábrázoló gúnyrajzzal, mellyel a szemkilövetésekre hívják fel a figyelmetForrás: AFP/Mehdi Fedouach

Az eredetileg Twitteren megjelent videón Castaner vodkát iszik, és egy fiatal nővel táncol (Castaner egyébként kétgyerekes családapa, és a felvétel a hajnali órákban készült).

A francia lapok címoldalára azonban azért került a felvétel, mert a francia rendőrséget felügyelő belügyminiszter éppen akkor szórakozott önfeledten egy éjszakai szórakozóhelyen, amikor több 10 ezer rendőrt mozgósítottak a tüntetők ellen. Castaner cinikusan csak annyit válaszolt a kérdésekre, hogy ami történt az a „magánéletének a része”.

2019031593.jpg?w=550&h=309

A Noto bár

Brice Hortefeux, Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök egykori belügyminisztere úgy fogalmazott, hogy ha valaki Franciaország első rendőre, akkor a legkevesebb, hogy ez szolidaritásra kötelezi az éppen keményen dolgozó rendőrökkel szemben. Egyébként a videón nem látható, hogy a belügyminisztert biztonsági emberek kísérnék, ez pedig szabálytalan.

Forrás