Itt a megoldás: Kutatók rájöttek, hogyan lehet a szén-dioxidot műanyaggá és biodízellé alakítani mikrobák segítségével

A környezetvédelem nagy lendületet kaphat, miután tudósok kifejlesztettek egy módszert, melynek során bizonyos organizmusok segítségével a szén-dioxidot biológiailag lebomló műanyagokká, gázokká és biodízel üzemanyaggá képesek átalakítani, ezáltal megvalósíthatóvá válik a környezetbarát kémiai gyártás – Írja az Új Világtudat

A Boulderben található Colorado Egyetem csapatának olyan “élő gyárakat” sikerült kifejleszteni, amelyek fénnyel táplált nanobio-hibrid szervezetek segítségével a szén-dioxidot és nitrogént elfogyasztva biológiailag lebomló műanyagokká, üzemanyaggá és biodízellé alakítják át. (1)

Az innováció a biokémiai folyamatok erejének bizonyítéka,” – mondta Prashant Nagpal kutató, hozzátéve, hogy ez a módszer egy nap majd helyettesítheti a szén-intenzív gyártást.

A kutatók fény által aktivált kvantumpontokat alkalmaztak, amelyek apró félvezetők, mint amilyenek például a televíziókban is megtalálhatóak, amelyeket a sejtekbe injektálhatnak és úgy tervezték, hogy az enzimekhez kapcsolódjanak, és specifikus fényhullámokkal aktiválják őket.

Az aktiválás után a sejtek szén-dioxidot és nitrogént kezdtek fogyasztani anélkül, hogy szükségük lenne egy energiaforrásra a biokémiai konverzió végrehajtásához. Vörös hullámhosszakat használtak arra, hogy a szén-dioxidot elfogyasztva a mikrobák műanyagokat állítsanak elő, míg a zöld hullámhosszak hatására nitrogént fogyasztottak, hogy ammóniát termeljenek.

A mikrobák a keletkező terméket a víz felszínén szabadítják fel, ahol összegyűjthetők és felhasználhatók a gyártáshoz. A csapat egy olyan ideális jövőt képzelt el, amelyben az otthonok és a vállalkozások szén-dioxid kibocsátásait olyan medencékben gyűjtik össze, ahol a mikrobák átalakítják őket. (2)

(1) – https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.9b02549
(2) – https://www.colorado.edu/today/2019/06/11/

Forrás: Új Világtudat

Originally posted 2019-06-15 14:35:26. Republished by Blog Post Promoter