Iszlám Állam nem szűnik meg, csak átalakul! – A kalifátust sikerült legyőzni, a terrorszervezetet nem!

Az SDF, vagyis a Szíriai Demokratikus Erők, az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció támogatásával felszámolta az Iszlám Állam kalifátusának utolsó maradványait is.

A nemzetközi hálózattal rendelkező terrorszervezet, amelyhez bármilyen szélsőséges iszlám tanokat valló erőszakos csoport vagy egyén csatlakozhat, ezzel azonban nem szűnt meg.

„Azt üzenjük a világnak és a szövetségeseinknek, hogy több támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy megkezdjük az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc új szakaszát” – fogalmazott Mazlum Abdi, az SDF parancsnoka az M1 Világ című műsorában. Hozzátette, a nemzeti koalícióval együttműködve folytatni akarják az IÁ szervezetének teljes felszámolását, ugyanis

a szervezet továbbra is működik alvósejtek révén, melyek nagy veszélyt jelentenek az egész világra.

Az elmúlt hetek több eseménye is bizonyítja, hogy az Iszlám Állam terrorszervezete még mindig aktív. A hálózathoz köthető csoportok felelősek a húsvéti, Srí Lanka-i robbantásokért. Szibériában a szervezethez tartozó dzsihadisták az orosz nemzetbiztonsági szolgálat embereivel keveredtek tűzpárbajba.

Törökországban azzal vádolnak egy férfit, hogy az Iszlám Állam fegyvereseként egy első világháborús megemlékezés résztvevői ellen akart merényletet elkövetni. Az Egyesült Államokban pedig elfogtak egy férfit, aki az Iszlám Állam tanait követve készült kisteherautóval gyalogosokba hajtani egy marylandi bevásárló központnál.

Civileket támadnak 

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam milicistái azok, akik civileket támadnak a harcokban. A kormánnyal szemben álló erők, mint a tálibok és az Iszlám Állam felelősek a civil áldozatok több mint 50 százalékáért – jelentette ki Richard Bennett, az ENSZ emberi jogi szolgálatának vezetője. Kiemelte, ők azok, akik

szándékosan civileket támadnak.

De nem csak a nemzetközi terrorista sejtek jelentenek súlyos problémát, hanem a kalifátus fegyveresei is. Nem lehet tudni, az Iszlám Állam legyőzése után hány milicistájának sikerült a civilek közé vegyülve megszöknie, illetve hányan rejtőznek még mindig Irakban és Szíriában. Emellett a Szíriai Fegyveres Erők táboraiban fogva tartott több ezer dzsihadista is komoly gondokat okoz. Mivel az Iszlám Állam a világ minden tájáról toborzott tagokat, a milicisták jelentős része nem szíriai vagy iraki. Sokan nyugati államokból csatlakoztak a milicistákhoz.

Híradó nyomán