Iskolai LMBTQ-s propagandafilm vetítését akadályozták meg nemzeti radikálisok

Budaházy Györgyék akadályoztak meg egy regisztrációhoz kötött filmvetítést, ahol a Pride keretein belül A Még mindig tabu? – LMBT személyek az iskolában című, oktatási célú kisfilmet szerették volna bemutatni.

A rendezvényre több tanár is érkezett, a vetítést viszont el sem tudták kezdeni, mert egy szándékosan megrongált vécé miatt be kellett zárni az eseménynek helyszínt biztosító kávézót – írja az Index.

A Pride-hónap keretein belül mutatták volna be a Melegség és Megismerés (MM) program filmjét az egyik belvárosi kávézóban Budapesten, hétfő délután, de erre végül nem került sor.

Az Index azt írja, hogy a “Még mindig tabu?” – LMBT személyek az iskolában című, oktatási célú kisfilm bemutatója az MM a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület 2000 óta működő programja.

A lap szerint a program szervezői azért rukkoltak elő az LMBT diákokat érő iskolai bántalmazásokról szóló kisfilmekkel, hogy a témára nyitott tanárok önállóan is tudjanak a problémával foglalkozni.

Ez viszont most azért nem sikerült nekik, mert “szélsőjobboldali aktivisták”, vagyis Budaházy György és Budaházy Edda mellett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai is megérkeztek egy molinóval a filmvetítésre, amelyen a “Tiltsák ki az LMBT propagandát az iskolából” felirat volt olvasható.

Az Index azt írja, hogy az esemény előzetes regisztrációhoz volt kötve, az egyik férfi viszont a neve bemondása nélkül ment be a vetítőterembe. A férfi az őt követő szervezőnek egy fiktív, trágár vezetéknéven mutatkozott be, “majd pedig megfogta a kezem, mintha kezet fognánk, de ennél sokkal agresszívabb volt” – mesélte a szervező.

Ő a Pride házirendjére hivatkozva távozásra kérte, miszerint olyan személyeket nem lehet beengedni az eseményre, akik megzavarják a résztvevők nyugalmát, azonban a férfi nem volt hajlandó távozni. Sőt, továbbra is kérdésekkel inzultálta a bent ülőket, akik többször is jelezték, hogy nem akarnak vele beszélgetni.

Miközben a résztvevők beléptek a vetítőterembe, a mozgalom tagjai olyan megjegyzéseket tettek, hogy “maga oda inkább nem akar bemenni”, valamint “homoszexuális tanárok rontják meg a fiatalokat”. A mozgalom tagjai a kávézóban videófelvételt készítettek az érkezőkről, és a résztvevők felé szegezték a kameráikat és a kérdéseiket.

-írja a lap. A bent zajló eseményeknek végül aztán mégsem ez, hanem egy meghibásodott mosdó vetett véget.A kávéház dolgozói kénytelenek voltak mindenkit távozásra felszólítani, mivel nem működhetnek hibás vécével.

A beszámoló szerint Budaházyék kint is kifeszítették a molinót, továbbra is nehezményezték, hogy a homoszexuális propagandát népszerűsítik az iskolákban, ettől pedig a résztvevők megfélemlítve érezték magukat és “lassan elszállingóztak, csak a szervezők várták meg a rendőröket”. Végül informális keretek között egy másik helyszínen az egyesület levetítette a filmet – írja az Index.