Íme az oroszok titkos fegyvere, amivel ronggyá verhetnek bármilyen modern, nyugati hadsereget

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Oroszország jelenleg hadrendben álló legkorszerűbb elektronikai hírszerzésre és felderítésre rendszeresített hadihajói a Projekt 18280, vagyis a Jurij Ivanov osztály két egysége.

A Jurij Ivanovot még 2004 – ben kezdték építeni, de a munka pénzhiány miatt évekre leállt és csak 2015 júliusában állhatott hadrendbe az Északi Flottánál. Testvérhajója az Ivan Kursz már gyorsabban, öt év alatt elkészült, így 2018 júniusában vált bevethetővé és jelenleg a Fekete-tengeri Flottában szolgál.

A 95 méter hosszú, 4 000 tonnás egységek egy 5DRA típusú hajtóművel (két 2720 lóerős 11D42 30/38 dízelmotor és két 360 kW-os ADG-630 dízelgenerátor kombinációja, két hajócsavarral) rendelkeznek, amely 20 csomós legnagyobb sebességet és 16 csomóval, több mint 15 000 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé.

Az Orosz Haditengerészet elektronikai felderítő hadihajói

A hajók elsődlegesen a NATO, de főleg az amerikaiak szárazföldről és tengeralattjárókról indított interkontinentális ballisztikus rakétáinak és robotrepülőgépeinek indításait figyelik és követik nyomon, hogy róluk a lehető legtöbb adatot és információt begyűjthessenek, emellett másik fontos feladatuk az elektronikai hírszerzés, ezen belül az amerikai rakétavédelmi rendszerek jeleinek „felporszívózása” és a kommunikációs csatornák lehallgatása.

A hajók elektronikai felszereléséből csak az MR-231-3 navigációs radar ismert, a beépített további érzékelő és telekommunikációs rendszerek pontos típusa titkos. Annyi bizonyos, hogy a hajók parancsnoki híd mögötti szekcióját, hatalmas és masszív rácsárboc uralja, amelyen nagyszámú különböző érzékelőt és szenzort helyeztek el.

A védőfegyverzet a hajók méretéhez képest kifejezetten könnyű és elsősorban alacsonyan repülő és közeli célok ellen hatásos. Négy KPVT típusú 14,5 mm – es fedélzeti nehézgéppuskából, valamint hat 9K38 Igla hordozható légvédelmi rakétavetőből áll, 32 darab 9M39 felszín-levegő rakétával.

Az Orosz Haditengerészet 2025 – ig további két egységet kíván rendszerbe állítani, egyiket a Balti-flottánál, a másikat a Csendes-óceánon. Ezeket is a szentpétervári Szevernaja Verf (Északi Hajógyár) fogja legyártani testvérhajóikhoz hasonlóan.

Forrás: https://www.naval-technology.com/

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel