Így vágta tönkre “Derrick” karrierjét, hogy kiderült a “náci múltja”

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Elképesztő ma­gasságokba repítette, majd örökre száműzte a német televíziós adókról a Derrick című sorozatot Horst Tappert, Derrick megformálója.

A háború óta agymosáson nevelkedett német társadalmat megdöbbentette, amikor a halála után kiderült: Tappert Waffen-SS tiszt volt. A színész azonnal feketelistára került, a német közszolgálati tévécsatorna, a ZDF úgy döntött, hogy többé nem vetít olyan filmet, amelynek stáblistáján szerepel a neve, így a Derrick sorozatot sem.

Pedig a krimiszéria a német televíziózás egyik legnagyobb sikere volt: 1973 és 1998 között 281 rész készült belőle, Olaszországtól Japánig több mint száz országban vetítették, és mindenütt népszerű, sőt idővel kultuszfilm lett, még II. János Pál pápa is rajongott érte.

Elképesztő sikerének titkát a legtöbb kritikus az egyszerűségében látta: hétköznapi környezetben hétköznapi szereplők hétköznapi bűnügyeket oldanak meg (Derricknek mindössze három megoldatlan ügye volt negyedszázad alatt).

A sikerhez bizonyosan hozzájárult a főszerepet alakító színészek játéka. Mindketten a színház világából érkeztek, igaz, Tappert színházi könyvelőként kezdte egy bajor teátrumban, és csak ekkor kapott kedvet a színpadhoz, de órákat vett, és képzett színészként komoly szerepeket is kapott.

A Har­ryt alakító Fritz Weppert fiatalon a német színház egyik nagy reménységének tartották, de végül őt és partnerét is beszippantotta a sorozat, a nézők örökre azonosították őket a nyomozókkal. Végül 281 rész után sem azért lett vége a Derrick diadalmenetének, mert a nézők ráuntak, hanem, mert Tappert úgy döntött, 75 évesen ideje nyugdíjba vonulnia, és nem vállalta az újabb évadok forgatását.

“– Elértem egy bizonyos kort, itt az ideje, hogy élvezzem a jól megérdemelt pihenést, és a családommal töltsem életem hátralévő éveit” – indokolta döntését Tappert.

“– Derrick nem nyomoz tovább!”

Wepper nem fogadta kitörő örömmel kollégája döntését, hisz az ő karrierjének is ez a sorozat volt a csúcspontja. Állítólag megpróbálta kijárni a producereknél, hogy karakterét mentsék át egy önálló sorozatba, ahol ő a központi figura, de mivel népszerűsége meg sem közelítette Tappertét, a producerek nem vállalták a kockázatot. Unatkoznia azonban nem kellett, több tévéfilmben is szerepet kapott, majd hetvenévesen elhagyta feleségét egy nála harmincöt évvel fiatalabb nőért, aki kislányt szült neki. Fritz azóta az egészségéért is megküzdött, túl van egy súlyos tüdőgyulladáson és egy stroke-on.

“– Nem beszélgettem Horsttal a múltjáról, soha nem adott okot rá, hogy azt feltételezzem, náci nézeteket vall. Megrázott a hír – nyilatkozta Fritz, miután kitört a “botrány” Tappert körül, majd hozzátette: – Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha előbb tudjuk meg. Derrick biztosan nem nyomozhatott volna Waffen-SS múlttal.”

Tappert azonban semmiben nem különbözött attól a milliónyi német fiataltól, akik a világháború idején beálltak az SS soraiba. Tappert a háború végén a Waffen-SS tagja volt, de kezdetben a légvédelemnél, majd 1943-tól a 3. Totenkopf SS-páncéloshadosztály 1. páncélgránátos ezredében szolgált.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel