Így tüntettek a kitoloncolás ellen a migránsok Németországban

Maszkot viselő német rendőrök az ellwangeni befogadóállomáson. (EPA/KOHLS/SDMG)

Tüntetést szerveztek a bevándorlók azon a németországi településen, amelynek befogadó központjában a múlt héten csak nagy nehézségek árán tudtak elfogni egy afrikai férfit a rendőrök. Első körben még elüldözték a bevándorló barátai a rendőröket, aztán néhány nappal később több száz kommandós ment értük vissza. Azt mondják a tüntetők, hogy ők nem bűnözők, tiltakoznak a túl szigorú rendőri fellépés, valamint a kitoloncolások ellen.

Sokat beszéltek már rólunk, most mi beszélünk – ez volt a mottója annak a demonstrációnak, amit migránsok szerveztek a baden-württembergi Ellwangenben. A helyi menekültszállás lakói és támogatóik a rendőrségi eljárások ellen tiltakoztak.

A rendőrök még május elején razziát tartottak a település befogadóállomásán, hogy magukkal vigyék a togói Yussif O.-t, és kitoloncolják Olaszországba, oda, ahová megérkezett Európába. Korábban néhány rendőr próbálta meg elszállítani a táborból az illegális bevándorlót, de a menedékkérők egy csoportja megakadályozta az akciót.

Horst Seehofer belügyminiszter felháborítónak nevezte az Ellwangenben történteket, úgy fogalmazott: lábbal taposták a menedékjogot Németországban.

A tüntetésen az egyik migráns azt kiabálta: „hősök voltak a migránsok Ellwangenben, ezért gratulálni kell nekik”. A migránsok sajtótájékoztatót is tartottak. Nem vagyunk bűnözők – hangsúlyozta egyikük, majd végigvonultak Ellwangen utcáin.

A főszervező, a kameruni Hassan Alassa az egyik német portálnak azt nyilatkozta: korábban azt hitték, Németország biztonságos és jó hely, a rendőrségi razzia óta azonban sokan kételkednek ebben.

A togói férfit egyébként hamarosan kitoloncolják Németországból a bíróság ítélete szerint. A Rheinische Post viszont úgy tudja: ha a migránst kitoloncolják, akár azt is megteheti, hogy felül egy visszafelé induló vonatra, és ismét megpróbál menedékjogot kérni.

Maszkot viselő német rendőrök az ellwangeni befogadóállomáson. (EPA/KOHLS/SDMG)Rendőrök az ellwangeni befogadóállomáson (EPA/Kohls/SDMG)

Gondot okoznak a migránsok

Több német tartományban is gondot okoz, hogy migránsok ezrei ismeretlen helyen tartózkodnak – ezt már az AfD Rajna-vidék Plafz tartománybeli frakcióvezetője mondta az M1-nek. Uwe Junge szerint az illegális határátlépőket, akiknek nincs tartózkodási engedélyük, ki kell toloncolni az országból.

Problémát jelent a napi politikában, hogy a menedékjogot, ami alapvetően jó, bevándorlási jogként értelmezik. Az, aki politikai üldözött, egy ideig védelmet kaphat, de egyszer haza kell mennie – fogalmazott a politikus.

Bajorországban is tüntetnek

Az új rendőrségi törvény ellen tüntettek Bajorországban. A dél-németországi tartományban bővíteni szeretnék a rendőrség hatáskörét. A jogszabályok megkönnyítenék például a telefonok lehallgatását, a levelek felbontását és ellenőrzését, tüntetéseken képfelvételek készítését, valamint a DNS-minták részletesebb vizsgálatát is.

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann korábban úgy fogalmazott: a polgárok biztonságáról van szó, meg kell védeni őket a bűnözőktől és a terroristáktól, ezért tovább akarják erősíteni a bajor rendőrséget.

A szigorítás célja az is, hogy lehetővé tegyék az illegális migránsok gyorsabb kitoloncolását Németországból.