Így terjeszt keresztényellenes álhíreket a HVG “jó tollú” fake news-segédmunkása

Fundamentalista keresztény szülők megakadályoztak egy Darwinról és az evolúcióról szóló előadást, ezzel megfosztva a gyermekeket az értékes tanulás lehetőségétől egy angol iskolában – liheg a kereszténygyűlölettől felspannolva a HVG névtelen fake news-gyártója. A “jó tollú” baloldali álhír-huszárt nem volt nehéz leleplezni, érdemes azonban összehasonlítani, mit hazudott olvasótáborának tovább éltetve a kétbites, keresztényellenes sztereotípiákat, és hogy ehhez képest mi is a valóság.

A keresztény szülők megfúrták, így nem mutat be egy evolúcióról szóló darabot egy brit iskola – ezzel a felütéssel tálalt egy hírt szombaton a HVG.hu.

Már a címben is egyértelműen azt sugallja a portál, hogy az eset hátterében a keresztény szülők avítt, tudományellenes nézetei állnak szemben a felvilágosult nem-keresztény szülőkével, akik viszont azért háborodtak fel (illetve csak egyet szólaltatott meg az idézett cikk), mert így csemetéiket “megfosztották egy értékes tanulási lehetőségtől”.

A kép tehát világos, a HVG azt sugalmazza, hogy a keresztény szülők megakadályozták, hogy az evolúció tanai terjedhessenek felvilágosult korunkban. Lássuk a teljes képből mit is igyekezett kidomborítani a keresztényeket hülyéző fordítástorzó.

A HVG úgy bontja ki ugyanis a történetet, hogy

több család azzal fenyegetőzött, hogy kiveszi a gyereket a 7-11 éveseknek szánt darabból, mert szerintük az gúnyt űzött egy püspökből az evolúció körül zajló történelmi vita bemutatásánál.

Gyorsan ide is biggyeszti a portál a felvilágosult nem-keresztény szülők aggódó felháborodását, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy

gyerekeiket megfosztották egy értékes tanulási lehetőségtől.

A HVG egy (!) név nélkül nyilatkozó szülőre is hivatkozik, aki szerint

elfogadhatatlan, hogy fundamentalista vallási nézetek befolyásoljanak egy általános iskolát, és megfosszák a gyerekeket a tudástól.

Bonyolítsuk meg a kétbites egyszerűségű szándékos, keresztényellenes félrefordítást a szikár tényekkel. A BBC – nem mellesleg szintén enyhén áthallásos – cikke ugyanis a valóságban arról számol be, hogy összesen hat szülő jelezte problémáját a Charles Darwinról és az evolúcióról szóló Darwin Rocks című előadás kapcsán.

A hat, állítólagosan fundamentalista szülő a valóságban azért tiltakozott, mert “aggodalomra adott okot” a számukra a darab szövegében is megjelenő “bump and grind”, egy erősen szexuális tartalmú táncforma. A bump ‘n grind ebben az értelmezésben, ahogyan a jelenlegi angol szlengben is  a “szex a táncparketten” megfelelője, azaz amikor férfiak a lehető legközelebb a nőhöz simulva imitálnak szexuális aktust.

Node, nincs is ezzel semmi baj egy szórakozóhelyen, amíg kölcsönös a tánc élvezete, az azonban már nem biztos, hogy 7-11 éves gyerekekre tartozik az efféle tánc, még ha emiatt “értékes tanulási lehetőségtől” is fosztódnak meg, nem beszélve arról miért is szükséges az evolúció fogalmának bemutatásához ez a táncforma.

A HVG azt is szándékosan kifelejti a történetből, hogy az említett hat szülőből három fejezte ki aggályait amiatt, hogy egy püspököt egy különálló jelenetben tesznek gúny tárgyává. Az említett aggódó szülőknek ugyanakkor – akik között ráadásul egy tanár is akadt – amiatt volt problémájuk a püspök kiparodizálásával, mert “ez nem pontosan tükrözte a tudományról vallott keresztény nézeteket”.

Hogy egyértelműsítsük, a gonosz, keresztény fundamentalista szülőknek az volt a problémájuk, hogy a darab ahelyett, hogy objektív képet adott volna a kereszténység és a tudomány, jelen esetben az evolúció viszonyáról, inkább kigúnyol egy püspököt, ezzel is erősítve a keresztényellenes, fundamentalista ateista sztereotípiákat. A szülők szerint ha tehát valaki megfosztotta a gyerekeket a valódi tudás lehetőségétől, az maga a darab szerzője, aki az objektivitást hatásvadászatra cserélte le.

Nos, ezek után már csak az a kérdés, mi szüksége volt a HVG kereszténygyűlöletbe pállott hírhamisítójának, és magának a portálnak arra, hogy a tényeket szándékosan meghamisítsa, elhallgassa, és hazugságokkal gyomrozza a keresztényeket.

Ilyen a baloldal “jó tollú” újságírója, amelynek a jobboldali médiamunkás a nyomába sem ér? Vagy az is lehet, hogy nem az újságírás a valódi baloldali műfaj, hanem az ideológia-vezérelte hazugsággyártás? Ami viszont az újságírás szégyene…