Így küzdött meg a magyar sereg a Vértesben – nemzeti büszkeséggel eltöltő animáció a nagy csatáról!

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A magyarok egyik legelső fényes győzelme egy elnyomó hatalom ellen. A legenda szerint a Vértes onnan kapta nevét, hogy az elfáradt és éhező németek vértjeiket eldobálva indultak tovább észak felé. Öröm nézni!

Ez az epizód az 1051-es vértesi csatát mutatja be érdekesen és izgalmasan.

1051-ben Henrik, német-római császár (akinek korábban Orseolo Péter – a király – Magyarországot hűbérbirtokként ajánlotta fel, és aki mindezt el is fogadta), haddal indult Magyarország ellen, hogy hűbérjogát érvényesítse.

A német csapatok keresték az ütközetet, azonban a magyarok a felperzselt föld taktikáját alkalmazták, csakúgy mint István 1030-ban II. Konrád ellen. A német sereg elől a lakosságot kiköltöztették, az élelmet elvitték, vagy elpusztították.

A németek ennek ellenére a Vértesig, egyes források szerint Székesfehérvárig jutottak.

Béla herceg a seregeit azonban a németek hátába irányította, hogy a Zala és Rába közti részt, valamint a mosoni gyepűket erősítsék. A németek éheztek, mivel semmi élelmet nem találtak és az utánpótlásuk is akadozott.

A németeket a magyar csapatok közben folyton kísérték és apróbb összecsapások szinte mindennaposak voltak, éjszakánként rajtaütöttek az őrökön, a vonulós csapatok közt nyargaltak és egy-két nyílvessző kilövése után eltűntek.

Ekkor döntöttek úgy a német csapatok, hogy elhagyva a Vértest, északra fordulnak az utánpótlást szállító hajókhoz.

De akkor azok már nem voltak ott, ugyanis Béla herceg elfogatta az egyik futárt és olyan levelet küldött a püspöknek németek nevében, amelynek értelmében a hadjáratnak vége és forduljanak vissza Regensburgba.

A legenda szerint a Vértes onnan kapta nevét, hogy az elfáradt és éhező németek vértjeiket eldobálva indultak tovább észak felé.

A győztes csata eredményeként a morvamezei békében (1058) a német-római császár már sem anyagi, sem területi igényeket nem támasztott, a magyarok hűbéresi viszonya pedig fel sem merült.

A magyar történelem nagy csatái elevenednek meg az animációs technika segítségével.

A Honfoglalás korától dolgozzák fel a magyar történelem legnagyobb jelentőségű csatáit.
Szakértő-történész: Baltavári Tamás.

https://youtube.com/watch?v=pHJ0kqiViH4%22%3Ehttps%3A

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel